Patriarhul Irineu despre Sfântul Sava: Chiar dacă i-au ars trupul, nu au reușit să ardă sfințenia și personalitatea lui

La împlinirea a 424 ani de la momentul dureros când moaştele Sfântului Sava au fost arse, Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Serbiei a evidenţiat că otomanii i-au ars trupul, dar „nu au reuşit să ardă sfinţenia şi personalitatea lui”.

Cuvintele au fost rostite de Preafericitul Părinte Irineu vineri, 10 mai 2019, în catedrala din Kralievo care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Sava, primul Arhiepiscop și luminător al sârbilor.

Sfântul Sava a trecut la cele veşnice în data de 14 ianuarie 1235. A fost îngropat în Catedrala Sfinților 40 de Mucenici din Tîrnovo.

Moaștele sale au fost mutate în data de 6 mai 1237 la mănăstirea Mileševa din sudul Serbiei. În 1595, otomanii au dezgropat sfintele sale moaște și le-au ars în piața centrală din Belgrad.

În amintirea acestui nefericit eveniment, Preafericitul Părinte Irineu a oficiat vineri Sfânta Liturghie împreună cu numeroși ierarhi sârbi în Catedrala Sfântul Sava din Kralievo.

Autocefalia obţinută prin lucrarea Sf. Sava

Preafericirea Sa a amintit că în anul 2019 se împlinesc opt secole de autocefalie a Bisericii Sârbe, „drept obținut prin lucrarea jertfelnică a Sfântului Sava”.

Preafericirea Sa a îndemnat poporul sârb să insiste în rugăciune, în acest an jubiliar mai mult decât de obicei, „ca să ne dăruiască Dumnezeu dragoste unora către alții, unitate și călăuzire pe calea faptelor bune”.

„Astfel de cale a urmat Sfântul Sava ca să ne arate nouă drumul pe care să mergem”, a spus Părintele Patriarh Irineu.

Totodată, Patriarhul Irineu a vorbit despre Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, construită pe locul unde au fost arse sfintele moaşte, pe colina Vracear

„Catedrala va fi un mare praznic al Sfântului Sava, al poporului sârb și al Bisericii Ortodoxe Sârbe”, a precizat Preafericirea Sa.

Catedrala Sfântul Sava din Belgrad

Catedrala Sfântul Sava, care se pregătește pentru sfințire, are o istorie zbuciumată.

În anul 1894, după trei sute de ani de la arderea moaştelor Sfântului Sava, din dorinţa de a comemora acest eveniment, la inițiativa Mitropolitului Mihail al Belgradului a fost înfiinţată Societatea pentru construcţia Catedralei Sfântul Sava de pe colina Vracear.

Aceasta avea ca scop construirea unei catedrale care urma să fie un simbol al Statului, al Bisericii Ortodoxe, al tradiţiilor, al independenţei şi identităţii naţionale şi religioase.

Din lipsă de fonduri, dar și din cauza războaielor, piatra de temelie a fost aşezată în anul 1935.

După 80 de ani de la eveniment, cel mai important monument al poporului sârb este pregătit în mare parte de sfinţire.

Comentarii Facebook


Știri recente