Patriarhul: Întreaga asistenţă socio-medicală are origine creştină / Biserica uneşte rugăciunea cu ştiinţa medicală

Patriarhul Daniel a reamintit în predica din Duminica vindecării slăbănogului din Capernaum faptul că primele instituţii medicale, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, au fost înfiinţate de Biserică. Preafericirea Sa a evidenţiat că îngrijirile paliative specifice Bisericii implică şi rugăciune pe lângă actul medical.

Primele bolniţe din mănăstiri, primele spitale, farmacii la noi la români şi, în general, în ţările ortodoxe au fost înfiinţate de Biserică. În fiecare din aceste aşezăminte s-a unit rugăciunea cu ştiinţa medicală; rugăciunea, ca ajutor primit de la Dumnezeu, cu înţelepciunea celor care au fost chemaţi să săvârşească această slujire de medic”, a spus Preafericrea Sa în predica de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

„Întreaga asistenţă socio-medicală este de origine creştină, chiar şi în statele europene, occidentale, secularizate, primele instituţii medicale au fost înfiinţate de Biserică”.

Când devenim mâinile iubirii lui Hristos?

Patriarhul României a spus că „Biserica a învăţat preocuparea pentru cei bolnavi din însăşi viaţa şi lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos, care este doctorul trupurilor şi al sufletelor”.

„Domnul Iisus Hristos este numit Mântuitor în înţelesul de vindecător. El este Salvator, cel care eliberează pe om dintr-o situaţie grea, cel care-l vindecă de-o neputinţă şi redă omului bolnav sănătatea şi mobilitatea. Deci, Hristos Domnul, în numele său de Mântuitor, conţine ideea de medic, vindecător, eliberator de situaţii grele, de neputinţă, de suferinţă”.

Astfel, a spus Preafericirea Sa, „Biserica are o deosebită preocupare să unească întotdeauna rugăciunea cu ştiinţa medicală şi să sprijine pe cei bolnavi din comunitate”.

„Prin aceasta noi creştinii, când avem în suflete iubirea milostivă a lui Hristos cel vindecător, cel iertător, atunci devenim mâinile iubirii Lui. De aceea, evanghelia de astăzi îndeamnă pe fiecare creştin să poarte în suflet iubirea milostivă a lui  Hristos care se dobândeşte prin rugăciune. Când ne rugăm pentru sănătatea altora, când ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor, atunci putem spune că sufletul nostru are o cultură cu adevărat creştină”.

Patriarhul Daniel la Paraclisul Sf. Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală. Foto credit: Ziarul Lumina.

Sfânta Cruce este izvor de iubire milostivă

Patriarhul României a explicat şi de ce se scoate la 1 august Sfânta Cruce spre închinare.

„Pentru ca să ne arate că iubirea milostivă a lui Hristos este o iubire smerită. El a arătat ascultare smerită până la moarte, acceptând moartea pe cruce şi de aceea Dumnezeu L-a ridicat din moarte şi L-a înviat din morţi. Deci, cinstita şi Sfânta Cruce este izvor de iubire milostivă, izvor de speranţă, izvor de vindecare şi este izvor de întărire în comuniune”.

Boala trupului cheamă pe om să caute sănătatea sufletului

Credinţa celor milostivi ajută pe cei bolnavi, a spus Patriarhul evidenţiind trei învăţături principale desprinse din textul evangheliei:

„Boala trupului cheamă pe om să caute sănătatea sufletului şi, împreună cu aceasta, vindecarea trupului. În al doilea rând vedem că Mântuitorul Iisus Hristos iartă mai întâi păcatele slăbănogului şi apoi vindecă trupul lui de paralizie. În al treilea rând evanghelia ne arată că cei care l-au adus pe slăbănog la Iisus să-l vindece reprezintă astăzi pe toţi slujitorii Bisericii, pe toţi preoţii şi credincioşii care se roagă şi ajută pe cei bolnavi şi, în mod special, pe toţi medicii şi personalul medical care ajută pe cei bolnavi să se vindece”.

Foto: Patriarhul Daniel discută cu un vârstnic la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti. © Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…