Patriarhul Ierusalimului va sluji la primul hram al Catedralei Mântuirii Neamului. Ce moaște vor fi aduse

Patriarhul Ierusalimului

Primul hram al Catedralei Mântuirii Neamului va fi serbat în data de 30 noiembrie 2018, de sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, iar Liturghia va fi oficiată de Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

La o sută de ani de la Marea Unire este pusă în fapt ideea unei Catedrale Naționale care datează dinainte de 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată.

Pentru a marca în mod deosebit și solemn sfințirea proiectului național Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhia Română va organiza în perioada 25 – 30 noiembrie 2018 mai multe manifestări duhovnicești, liturgice şi culturale.

Sub genericul „Zilele Sfințirii Catedralei”, vor avea loc, de asemenea, numeroase manifestări dedicate Anului Centenar.

După cum am anunțat anterior, sfințirea Catedralei Naționale închinată Eroilor români din toate timpurile, va fi oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, în 25 noiembrie.

Sanctitatea Sa va fi singurul Întâistătător Ortodox care va oficia sfințirea Catedralei Naționale împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu ierarhii români. Patriarhul Teofil al Ierusalimului va sosi în România după momentul sfințirii, pentru a sluji la primul hram.

Moaștele Sf. Ap. Andrei la CMN

Cinstita mână a Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi adusă din Grecia la București cu prilejul sfințirii catedralei.

Mitropolitul Hrisostom de Patra va aduce cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, care va fi expusă spre cinstire în Catedrala Națională.

Mâna Sf. Ap. Andrei care va fi adusă la București. ©Basilica.ro

În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. În 2012, ea a devenit sărbătoare legală în România și implicit zi liberă.

Stadiul construcției CMN

Construcţia CMN a fost asumată de stat ca proiect de importanţă naţională prin legea 376/2007. Din anul 2010 până în 2018, Biserica şi statul au cheltuit aproximativ 100 milioane euro pentru construcţia Catedralei Naţionale la roşu.

Sute de muncitori lucrează în aceste momente pe șantierul de pe Dealul Arsenalului pentru a duce la bun sfârșit proiectul CMN. Următoarea etapă importantă este ridicarea și montarea celor șase clopote. Acestea cântăresc în total 33 tone și vor fi montate în turla clopotniței de pe fațada de vest, la o înălțime de 60 metri.

Catedrala Mântuirii Neamului în 22 august 2018. ©Raluca Ene / Basilica.ro

Vezi care este stadiul actual al construcției.

Deşi construcţia catedralei este un proiect major al BOR, activitatea ei s-a desfăşurat în mod susţinut în domeniul social prin investirea a peste 150 milioane euro în scop filantropic, în ultimul deceniu.

Patriarhul Ierusalimului a vizitat România în 2014

Ultima dată, Patriarhul Teofil al III-lea a vizitat Bucureștiul în 2014 de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, când a adus spre închinare un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci.

Vizita patriarhului Ierusalimului in Romania 2014
Patriarhul Ierusalimului oferind Patriarhului Daniel o icoană a Învierii Domnului cu ocazia vizitei sale în București, 2014. ©Robert Nicolae / Basilica.ro

„Nu am cuvinte să-mi exprim mulțumirile pentru ospitalitatea cordială, spontană, foarte caldă și frățească de care ați dat dovadă”, a spus Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, la plecarea din România în octombrie 2014.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…