Patriarhul Ierusalimului pe Tabor: Schimbarea la Față arată iubirea infinită a lui Dumnezeu

Patriarhul Ierusalimului a slujit luni, de Schimbarea la Față a Domnului potrivit calendarului iulian nerevizuit, pe Muntele Tabor. Preafericitul Părinte Teofil a subliniat faptul că evenimentul rememorat în această zi este are un loc special în marea taină a providenței divine și arată iubirea infinită a lui Dumnezeu Tatăl față de oameni.

„Aceasta este așa, pentru că, pe de o parte, Hristos și-a dezvăluit slava Sa pe Muntele Tabor Apostolilor înaintea Pătimirii pe Cruce, iar pe de altă parte, celor care îl urmează și cred în El și, mai mult decât atât, evenimentul arată că Iisus Hristos însuși, este Fiul lui Dumnezeu”, a explicat Preafericirea Sa referindu-se la troparul praznicului.

PF Teofil al Ierusalimului adresându-se credincioșilor pe Muntele Tabor de Schimbarea la Față. ©Patriarhia Ierusalimului

Patriarhul Teofil a oficiat slujba privegherii de toată noaptea duminică seara spre luni pe o scenă amenajată în curtea aşezământului monahal aflat pe muntele unde Hristos Domnul s-a schimbat la faţă.

Împreună cu Patriarhul au slujit Mitropolitul Isihie de Kapitolias, Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, ieromonahi de la Sfântul Mormânt. Au fost prezenți, de asemenea, clerici din România, între care Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă, dar și Pr. Constantin Sturzu, Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

La final, Patriarhul Teofil a oficiat slujba de binecuvântare a strugurilor.

PF Teofil slujind pe Muntele Tabor de Schimbarea la Față. ©Patriarhia Ierusalimului

Dealul numit Muntele Tabor se află în capătul estic al Văii Jezreel, Galileea de Jos. Aflat la 9 kilometri est de Nazaret şi la doar 17 kilometri vest de Marea Galileei, acesta mai poartă şi denumirea de Muntele Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos.

Actualul aşezământ monahal de pe Muntele Tabor datează din secolul IX. Proiectul construirii acestui lăcaş de cult a fost inițiat de doi monahi din zona Moldovei. Zidirea lăcaşului de cult a început în timpul arhimandritului Irinarh Rosseti. După moartea acestuia, arhimandritul Nectarie Banul va continua lucrările de construcţie. Din păcate, nici acesta nu va vedea biserica finalizată, lucrările fiind încheiate de greci.

Cuviosul arhimandrit Irinarh Rosseti este înmormântat în pronaosul bisericii.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente