Patriarhul Ierusalimului, priveghere de toată noaptea lângă racla Sfântului Ioan Iacob Românul (FOTO)

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a oficiat vineri noapte spre sâmbătă slujba privegherii și Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul” unde se află moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

Sâmbătă a fost sărbătorit Sfântul Ioan Iacob conform calendarului iulian nerevizuit respectat în Patriarhia Ierusalimului.

Patriarhul Teofil a slujit în Pustiul Hozevei împreună cu mai mulți arhierei și cu egumenul mănăstirii, precum și cu clerici români.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a elogiat sfințenia românului care a ales să ducă viață de pustnic la peste două mii de kilometri distanță de locul natal.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut în data de 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni,  județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul.

In anul 1933, intra în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este călugarit cu numele de Ioan.

Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului românesc Sfântul Ioan Botezatorul de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.

Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Sfânta Ana, din apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul. Aici a murit la 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă. Acesta a fost așezat spre cinstire în biserica Mănăstirii Sfantul Gheorghe Hozevitul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, iar Patriarhia Ierusalimului a proclamat sfințenia lui în 31 ianuarie 2016.

Citește și Jurnal de pelerin: Ce am simţit în Pustiul Hozevei

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente