Patriarhul Georgiei și-a serbat onomastica în Catedrala din Mtskheta (FOTO)

Preafericitul Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, și-a cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, în data de 2 august 2017, conform calendarului neîndreptat.

Cu acest prilej, Primatul Bisericii georgiene a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfânta Treime din Mtskheta. Mulțime de credincioși din întreaga țară i-au transmis urări Patriarhului Ilia, declarat în 2013 cel mai popular om din Georgia, conform unui studiu al Institutului Național Democratic.

Site-ul Patriarhiei Georgiei a pus la dispoziție o bogată galerie foto de la eveniment, pe care o prezentăm la finalul articolului.

Patriarhul Georgiei s-a născut în 4 ianuarie 1933 la Vladikavkaz, în Osetia de Nord, primind la botez numele de Irakli. A studiat la Academia şi Seminarul Teologic din Moscova. A fost tuns în monahism, cu numele de Ilia, apoi hirotonit ierodiacon în 1957 şi ieromonah în anul 1959. După absolvire, părintele  Ilia s-a întors în Georgia unde a fost rânduit ca preot la Catedrala din Batumi. În anul 1961 a primit rangul de egumen, apoi pe cel de arhimandrit.

În 26 august 1963 a fost hirotonit Episcop de Batumi şi Şemokmedi, cu rangul de vicar patriarhal. În 1967, Părintele Ilia a fost ales Episcop de Ţkhumi şi Abhazeti, iar în 1969 a primit titlul de Mitropolit.  În data de 25 decembrie 1977 a fost ales Catolicos-Patriarh al Georgiei.

Ca patriarh, PF Ilia al II-lea a primit mai multe distincţii de la Patriarhii Bisericilor Antiohiei, Ierusalimului, Alexandriei, Rusiei, Greciei, Bulgariei și României.

Comentarii Facebook


Știri recente