Patriarhul Fotie – părintele umanismului bizantin

Biserica Ortodoxă l-a pomenit astăzi, 6 februarie 2013, pe Sfântul Fotie, Patriarhul Constantinopolului.

Ierarhul este recunoscut ca părinte al curentului umanist din Bizanț și unul din precursorii organizării Universității de stat din Constantinopol. Este considerat ca cel mai influent patriarh al Constantinopolului din punct de vedere doctrinar, după Ioan Gură de Aur.

A fost un profesor strălucit, reputația sa depășind limitele Capitalei imperiale. La cursurile sale veneau, se spune, studenți din Egipt, Babilonia, Persia, și chiar din Occidentul latin. Alături de Leon al VI-lea Filozoful, a fost profesor de dialectică al Sfântului Ierarh Chiril, apostolul slavilor. De altfel, Fotie s-a implicat cu fervoare în susținerea misionarismului ortodox în rândul popoarelor slave.

În 863, din încredințarea împăratului Mihail al III-lea și a patriarhului Fotie, frații Chiril și Metodie au început în Moravia o acțiune sistematică de convertire a slavilor la creștinism.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…