Patriarhul Ecumenic va fi prezent la hramul ctitoriei brâncoveneşti din Istanbul

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va fi prezent joi, 26 iulie, la hramul ctitoriei brâncoveneşti din cartierul Hasköy – Istanbul ocrotită de Sf. Mc. Paraschevi.

Anunţul a fost făcut de părintele Sergiu Vlad, parohul comunităţii ortodoxe româneşti din Turcia, pe contul oficial de Facebook.

Sanctitatea Sa este aşteptat să ajungă în jurul orei 09:30, urmând ca Sfânta Liturghie să fie oficiată de la ora 10:00, a transmis pr. Sergiu Vlad.

Lăcaşul de cult de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.

Reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română privind folosirea bisericii Sfânta Muceniţă Paraschevi de comunitatea ortodoxă română a avut loc în 13 martie 2015.

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Tot în lăcşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. Ea a suferit moarte martirică aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni şi este prăznuită în 30 aprilie.

Foto credit: Pr. Sergiu Vlad/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente