Patriarhul Ecumenic: Postul Mare este și el o carantină

„Unii dintre voi s-ar putea întreba de ce Biserica, în mijlocul actualei pandemii, ar vrea să mai adauge la restricțiile sanitare deja existente încă o carantină și anume Postul Mare”.

„Într-adevăr, Postul Mare este și o carantină, adică o perioadă care durează patruzeci de zile”, scrie Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în mesajul său catehetic la începutul Postului Mare din acest an, făcând o paralelă între restricțiile de circulație impuse de autorități în unele părți din lume în contextul pandemiei și etimologia cuvântului quarantena, care înseamnă patruzeci de zile.

„Biserica nu urmărește slăbirea noastră suplimentară cu obligații și interziceri adiționale. Dimpotrivă, ea ne cheamă să dăm sens carantinei pe care o trăim ca urmare a coronavirusului, prin Postul Mare, ca eliberare din robia față de lucrurile lumii acesteia”.

Patriarhul Ecumenic spune că eliberarea din robia față de lucrurile lumești se poate face prin post și prin iertare.

„Prima condiție (a acestei eliberări) este postul, nu în sensul abținerii doar de la anumite mâncăruri, ci și de la acele obiceiuri care ne țin atașați de lume”.

„Această înfrânare nu reprezintă o expresie a disprețului față de lume, ci o precondiție necesară pentru reorientarea relației noastre cu lumea și pentru trăirea bucuriei unice de descoperire a lumii ca domeniu al mărturiei creștine”.

„Atmosfera Postului Mare nu este deprimantă, ci veselă”, subliniază Patriarhul Constantinopolului.

„Este bucuria mare care a fost proclamată ca o veste bună de către înger tuturor oamenilor la Nașterea Mântuitorului (Luca 2:10)”.

„A doua condiție a eliberării promise de Postul Mare este iertarea”.

„Uitarea milei dumnezeiești și a binefacerii inefabile a lui Dumnezeu, încălcarea poruncii Domnului de a deveni ‘sarea pământului’ și ‘lumina lumii’ (Matei 5:13-14) și o falsă transformare a modului de viață creștin: la toate acestea duce o ‘spiritualitate închisă’ care trăiește pe negarea și respingerea ‘celuilalt’ și a lumii, omoară dragostea, iertarea și acceptarea celui diferit”.

„Cu toate acestea, această atitudine stearpă și arogantă a vieții este denunțată cu emfază de cuvântul Evangheliei din primele trei duminici ale Triodului”, explică Patriarhul Bartolomeu.

„Viața spirituală autentică este un mod de reînnoire internă, o ieșire din sinele nostru, o mișcare iubitoare către aproapele nostru. Ea nu se bazează pe sindroame de puritate și excludere, ci pe iertare și discernământ, pe doxologie și mulțumire, în conformitate cu înțelepciunea experimentată a tradiției ascetice: ‘Nu mâncarea, ci lăcomia este rea… nu vorbirea, ci grăirea în deșert… nu lumea, ci patimile’”.

Cu aceste gânduri s-a adresat Patriarhul Constantinopolului credincioșilor ortodocși care urmează să intre în perioada Postului Mare al Sfintelor Paști.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Papachristou

Urmăriți-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente