Patriarhul Ecumenic participă luni la hramul bisericii românești din Istanbul

Părintele Sergiu Vlad, parohul românilor din Turcia, a anunțat vineri pe Facebook că Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, va participa luni la liturghia oficiată cu prilejul hramului bisericii românești.

Sărbătoarea va începe duminică, la orele 16:30, cu slujba Vecerniei, și va continua luni, de la ora 9:00, cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie. Patriarhul Ecumenic va sosi la biserică la ora 9:30.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I a mai participat la hramul bisericii românilor din Istanbul și în alți ani. Patriarhia Ecumenică a dat sfântul lăcaș în folosința comunității românești în 2004, iar în 2015 acordul de utilizare a fost reînnoit.

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” (Parascheva Romana – sec. II d.Hr.) din fostul cartier Prikidion a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Acum cartierul, situat pe malul răsăritean al Golfului Cornul de Aur, se numește Hasköy.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti de pe catapeteasmă: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Lăcașul de cult adăpostește și moaștele Sfintei Arghira (30 aprilie), născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692 și martirizată în aproximativ aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni.

Foto credit: Pr. Sergiu Vlad (arhivă)

Comentarii Facebook


Știri recente