Patriarhul Ecumenic: Opera Părintelui Georges Florovsky rămâne o sursă de inspirație și orientare pentru teologie

În deschiderea lucrărilor conferinței internaționale organizate la Istanbul cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea părintelui Georges Florovsky, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a afirmat că opera acestuia este și va rămâne pentru generațiile următoare „o sursă de inspirație și orientare a lucrării teologice”.

Patriarhul Bartolomeu a deschis duminică, 1 septembrie, lucrările conferinței despre „Patrimoniul teologic al protopresbiterului Georges Florovsky” în prezența a zeci de ierarhi ai Bisericii Constantinopolului și a diferiți teologi de la universități de renume din lume.

„Vă primim cu bucurie și încântare și vă urăm bun venit din inimă în Cetatea lui Constantin și centrul istoric al Ortodoxiei”, s-a adresat Patriarhul Ecumenic celor prezenți, numindu-l pe părintele Florovsky „o figură emblematică a Bisericii și Teologiei, cercetător important al Părinților, profesor și autor, teolog de renume și, după cum îl numește discipolul său, Mitropolitul de Pergam, dascăl ecumenic”.

„Axul principal al gândirii și mărturiei lui Florovsky a fost întoarcerea creativă la Părinți”, a subliniat Patriarhul Ecumenic făcând referire la cei peste cincizeci de ani de cercetare teologică a Părintelui Florovsky.

Un subiect central al cuvântării Patriarhului Ecumenic a fost contribuția părintelui Florovsky la dialogul intercreștin. „Răsăritul și Apusul sunt părți ale aceleiași lumi creștine, care, după planul lui Dumnezeu, nu ar fi trebuit să se divizeze”.

„Tragedia diviziunii este cea mai mare și critică problemă a istoriei creștine”, a spus Patriarhul citându-l pe Georges Florovsky.

Deschiderea conferinței internaționale „Patrimoniul teologic al protopresbiterului Georges Florovsky” organizat de Patriarhia Ecumenică la Istanbul, 1-3 septembrie 2019. Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

„Cuvântul Ortodoxiei este prea adevărat ca să rămână la marginea discuțiilor despre marile întrebări și probleme contemporane. Este nevoie de studiu, lucrare teologică riguroasă, minte vigilentă și inimă curată pentru ca bogăția înțelepciunii patristice să se poată revela, pentru a găsi răspunsurile la multiplele înțelegeri eronate cu privire la învățătura ortodoxă, care circulă astăzi în interiorul și în afara spațiului Ortodoxiei”.

Discursul principal (keynote address) a aparținut Mitropolitului Ioan Zizioulas de Pergam, discipol al părintelui Georges Florovsky.

Conferința Internațională „Patrimoniul teologic al protopresbiterului Georges Florovsky” se desfășoară în perioada 1-3 septembrie 2019 la Hotelul Divan din Istanbul.

La eveniment participă Pr. Ionuț Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

Comentarii Facebook


Știri recente