Patriarhul Ecumenic la Mănăstirea Vatoped după 30 de ani de la ultima vizită

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vizitat luni Mănăstirea Vatoped, aceasta fiind ultima destinație a Sanctității Sale din cadrul pelerinajului de 3 zile în Sfântul Munte Athos.

Patriarhul Bartolomeu a mers la Vatoped după 30 de ani de la ultima vizită efectuată acolo în calitatea de Mitropolit al Filadelfiei și Calcedonului.

Sanctitatea Sa a fost primit la mănăstirea care se află pe locul al doilea în ierarhia Sfântului Munte de Arhimandritul Efrem, starețul așezământului.

Guvernatorul civil al Sfântului Munte Athos, Athanasios Martinos, a fost de asemenea prezent în timpul vizitei Patriarhului Ecumenic la Vatoped, împreună cu Ministrul adjunct de Externe al Greciei Antonis Diamataris și alte autorități, informează Orthodoxia News Agency.

Patriarhul Ecumenic a fost întâmpinat după tradiție la poarta mănăstirii, apoi a fost oficiată o slujbă de Te Deum în naosul bisericii principale.

În cadrul unei ceremonii restrânse, Starețul Efrem Vatopedinul i-a acordat Patriarhului Bartolomeu titulatura onorifică de „Ctitor spiritual al Mănăstirii Vatoped”.

Ceremonia de acordare a titlului de „Ctitor al Mănăstirii Vatoped” Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Foto credit: Romfea

Părintele Stareț Efrem a mărturisit că acordarea acestei distincții Sanctității Sale a fost o dorință mai veche și o poruncă a Părintelui Iosif Vatopedinul. Părintele Iosif a vrut astfel să-i fie recunoscător Patriarhului Bartolomeu pentru că a susținut cu multă fermitate ca mănăstirea să devină una de obște.


Sanctitatea Sa a vizitat Sfântul Munte în contextul aniversării a 200 de ani de la finalizarea construcției catedralei de la Mănăstirea Xenofont.

Dumnică, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii mănăstirilor din Sfântul Munte Athos la Karyes, Patriarhul Ecumenic a anunţat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe a patru monahi aghioriţi.

Foto credit: Orthodoxia News Agency

Comentarii Facebook


Știri recente