Patriarhul Ecumenic invită la „spiritul ascetic al frugalității și moderației” în fața sărăciei

În cuvântul adresat în Coreea de Sud la evenimentul organizat de Salvation Army, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a invitat la „spiritul ascetic al frugalității și moderației” deoarece „lăcomia, luxul, opulența și avariția sunt, într-adevăr, incompatibile cu învățătura lui Hristos”.

„Dacă Părinții Bisericii ar fi trăit astăzi, în mod cert ar fi predicat cu vigoare despre problemele noastre sociale majore, cum sunt sărăcia, traficul de persoane umane, distrugerea mediului natural, terorismul și violența”, a spus Patriarhul Ecumenic în Seul.

Sanctitatea Sa a spus că în locul lăcomiei și avariției, care constituie „rădăcina tuturor relelor” (1 Timotei 6:10), trebuie pus un accent mai mare pe morala ascetică, așa cum este ea proclamată de Vestea Bună a Evangheliei.

El a subliniat faptul că modul ascetic de viețuire potrivit învățăturii creștine „derivă din respect și iubire pentru creația lui Dumnezeu”.

„Efortul de a trăi numai cu ceea ce este necesar și nu în lux sau risipă” se bazează pe două principii: „iubirea și grija noastră față de nevoile celorlalți oameni” și „modul ascetic de viață”.

„Numai un mod ascetic de viață,” a spus patriarhul, „ne poate ajuta să prezervăm mediul natural, care este amenințat constant de lăcomia noastră egoistă și, deci, este în pericol de distrugere completă”.

Patriarhul Bartolomeu a atras atenția că sărăcia nu ar fi existat în lume dacă am fi urmat învățăturile lui Hristos și ale Bisericii Sale.

„Din nefericire, însă, sărăcia există și va continua să existe atât timp cât nu înțelegem că bunurile materiale sunt oferite de Dumnezeu și că ele trebuie împărtășite de toată lumea”.

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a vizitat săptămâna trecută Coreea de Sud cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea Catedralei Ortodoxe Sfântul Nicolae din Seul.

Joi seară, 6 decembrie, Patriarhul Ecumenic a participat la un eveniment caritabil organizat de „Korean Salvation Army”.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă din Coreea

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente