Patriarhul Ecumenic indică legătura dintre deficitul de apă și migrație la Summitul Economic Eurasiatic de la Istanbul

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu consideră că între deficitul de apă și migrație există o legătură implicită, însă nu „una simplistă sau superficială”.

Lipsa apei potabile și migrația forțată

Adresându-se participanților la Summitul economic eurasiatic din Istanbul joi, 7 februarie, Patriarhul Constantinopolului cunoscut pentru desele sale intervenții în domeniul problemelor de mediu a atras atenția că lipsa apei potabile „este frecvent invocată ca un motiv major și o cauză a migrației forțate și a evacuării populațiilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord”.

În mesajul său, Patriarhul Bartolomeu a pledat pentru dreptul tuturor de a avea acces la resursele naturale ale planetei, care dacă este refuzat va duce în mod inevitabil și escaladat la „provocări severe și conflicte grave”.

„Stă, așadar, la latitudinea noastră și a voastră a tuturor să acordăm atenție acestor legături și să susținem accesul la apă curată pentru fiecare persoană umană”.

Apa curată, un drept fundamental

„Accesul la apă curată este un drept fundamental, inviolabil și nenegociabil al omului”, a spus Patriarhul.

„Apa nu aparține și nu poate aparține unei persoane sau unui popor, ci ea aparține întregii lumi pentru totdeauna”, a adăugat Sanctitatea Sa făcând referire la cei peste două miliarde de oameni care „sunt obligați în mod tragic să trăiască fără apă suficientă și adecvată pentru uz casnic sau personal”.

Summitul Economic Eurasiatic

Pentru două zile, Istanbulul a fost gazda celui de-al 22-lea Summit economic eurasiatic organizat de Fundația Marmara, la care au participat aproximativ 300 de persoane din peste 30 de state ale lumii.

Sesiunile summitului au inclus discursuri pe diferite teme precum dezvoltarea tehnologiei și viitorul omenirii, noile dimensiuni ale globalizării, dimensiunile religioase ale apei și relația dintre apă și migrație.

Fundația pentru cercetare strategică și socială Marmara Group a organizat Summitul Economic Eurasian de 22 de ani ca un proiect de susținere a păcii și dialogului.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente