Patriarhul Ecumenic despre citirea coranului în Catedrala Sfânta Sofia

În timpul Sfintei Liturghii oficiate ieri, 07 iulie 2016, în Biserica Sfânta Chiriachi – Kontoskali, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis un mesaj în care invită la respectarea credinţei şi a sfintelor locaşuri, informează Amen.gr.

În cuvântul adresat, Patriarhul Ecumenic a făcut referire la marile sărbători ale cultului musulman, spunând că „le respectăm credinţa”. Sanctitatea Sa a subliniat faptul că noi, creştinii, „avem pretenţia ca şi ei să ne respecte credinţa, dar să ne respecte şi locaşurile de cult ale părinţilor noştri”.

Patriarhul Ecumenic a menţionat că respectul faţă de credinţă şi sfintele locaşuri de cult trebuie să fie reciproc, mai ales „pentru monumente precum Sfânta Sofia, care şi-au pus pecetea nu numai asupra arhitecturii Bisericii creştine de-a lungul anilor, ci şi asupra istoriei şi asupra conştiinţei de sine a unui popor întreg”. A continuat spunând că „orice derogare de la această rugăminte a noastră privind respectul şi cinstea faţă de sfintele locaşuri ale credinţei noastre reprezintă o insultă pentru noi, pentru cultura mondială, pentru moştenirea culturală universală, pe care o ţară democratică precum Turcia trebuie să o respecte şi să o cinstească şi să nu ofenseze nici măcar o mică parte a cetăţenilor ei, adică a locuitorilor acestei ţări”.

Reamintim că în perioada Ramadanului, 06 iunie – 05 iulie 2016, a fost citit coranul în interiorul Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul).

Comentarii Facebook


Știri recente