Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: Profil biografic

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este al 270-lea Patriarh de Constantinopol, fiind întronizat în 1991 ca succesor al Patriarhului Dimitrie I.

Sanctitatea Sa a fost hirotonit preot de Patriarhul Ecumenic Atenagora și înainte de a fi ridicat la demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului, a îndeplinit slujirea de Mitropolit al Filadelfiei.

Unde a studiat?

Studiile sale sunt legate de numele unora dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din lume precum Universitatea Gregoriană din Roma (Italia), Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Universitatea din Munchen (Germania).

Câte limbi cunoaște?

Când vine vorba de limbi străine, Patriarhul Bartolomeu vorbește fluent șase limbi: greacă, turcă, franceză, italiană, germană și engleză. În plus, deși nu mai este utilizată astăzi, el cunoaște și limba latină.

Patriarhul la Vatican

În anul 2013, Sanctitatea Sa a participat la Ceremonia de instalare a Papei Francisc care a avut loc la Vatican.

Astfel, Patriarhul Bartolomeu a devenit primul Patriarh Ecumenic care a participa la un eveniment de acest tip.

Patriarhul Ecumenic și Papa Francisc la Roma, 2013

Sfântul și Marele Sinod

Patriarhul Ecumenic este cunoscut și pentru faptul că a prezidat Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc în insula Creta în perioada 16-27 iunie 2016.

La Sinodul din Creta au fost discutate teme precum: Diaspora, Autonomia bisericească, Taina Căsătoriei, Postul, Misiunea Bisericii în lumea contemporană și Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine.


”O societate care îşi ignoră misiunea de a purta de grijă pentru toţi oamenii este o societate care abuzează de însăşi creaţia lui Dumnezeu.

– Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I


Câte vizite a efectuat în România

El a efectuat până în prezent nouă vizite în România.

Prima vizită a avut loc în anul 1993, iar ultima în anul 2010 cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.

Cu prilejul ultimei sale veniri, Sanctitatea Sa a oficiat, împreună cu Patriarhul Daniel, Sfânta Liturghie și a participat la Ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De ce vine anul acesta în România?

Cea de a zecea vizită în România a Patriarhului de Constantinopol va avea loc în 23-26 noiembrie și va avea ca eveniment central sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, slujbă oficiată împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului este cel mai mare proiect dedicat Anului centenar al Marii Uniri de la 1918.

Câte continente a vizitat?

Patriarhul Bartolomeu a efectuat vizite pe 5 din cele 7 continente ale globului pământesc: America de Nord (Statele Unite ale Americii),  Australia (Canberra), Africa (Egipt), Asia (Coreea de Sud), și Europa (Rusia, Serbia, Bulgaria, Suedia, Norvegia, Germania, Belgia etc).

De ce patriarhul verde?

El este cunoscut și pentru faptul că sprijină inițiativele de protejare a mediului înconjurător, ca urmare presa l-a supranumit patriarhul verde.

Pentru meritele dobândite în această privință a primit în 2002 premiul Sophie pentru mediu.


”Viitorul aparține dreptății și iubirii, unei culturi a solidarității și a respectului pentru integritatea creației” 

 – Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I


Promotor al păcii

Patriarhul Bartolomeu promovează dialogul și pacea între toate religiile. El a participat la mai multe conferințe și simpozioane la nivel internațional cu tematică pacifistă și a organizat în Istanbul două ediții ale Conferinței inter-religioase de pace și toleranță.

De asemenea, fiind născut în Turcia și având cetățenie turcă a menținut pe tot parcursul vieții lui relații cu comunitățile islamice.

Patriarhul Ecumenic ținând un miel, simbol al păcii.

Prezent pe social-media

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este prezent și pe social media, având conturi active pe Twitter (@EcuPatriarch) și Instagram unde sunt transmise cele mai importante informații, în limbile greacă și engleză, referitoare la activitatea Sa.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente