Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în Pastorala de Paști: Nu există libertate fără Înviere, fără perspectiva veșniciei

„Viitorul nu aparține închiderii în sine, îndreptățirii de sine, compromisului ieftin și îngust. Nu există libertate fără Înviere, fără perspectiva veșniciei”, transmite Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în Pastorala de Paști din acest an.

„Paștele constituie pentru om o sărbătoare a libertății și biruinței asupra puterilor care îl denaturează, îmbisericire a existenței noastre, invitație la conlucrare pentru transformarea lumii.”

„Istoria Bisericii este un mare Paști, o călătorie spre libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu (Romani 8, 21). Experiența învierii revelează centrul și dimensiunea eshatologică a libertății în Hristos”, subliniază Sanctitatea Sa.

„Învierea nu este amintire a unui eveniment din trecut, ci asemănarea cea bună a existenței noastre, o nouă naștere, o altă viață, un alt mod de viețuire, al firii noastre celei reînnoite (Grigorie de Nyssa, Despre Învierea Domnului, PG 46.604). În Hristos Cel Înviat se reînnoiește împreună cu omul și întreaga existență.”

2025, un an special în istoria Bisericii

Anul acesta, bucuria Învierii este înmulțită de sărbătorirea comună a Sfintelor Paști de către întreaga lume creștină și de aniversarea a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, amintește Patriarhul Ecumenic.

„Aniversarea acestui jubileu nu reprezintă o întoarcere spre trecut, de vreme ce duhul de la Niceea există neîntrerupt în viața Bisericii, a cărei unitate e legată de justa înțelegere și dezvoltare a identității ei sinodale.”

În încheiere, Sanctitatea Sa ne îndeamnă pe toți „să cinstim ziua cea biruitoare și sfântă a Paștelui prin mărturisirea din tot sufletul a credinței noastre în Mântuitorul Iisus Hristos, Care cu moartea pe moarte a călcat, dăruind viață tuturor oamenilor și întregii creații”.

Vom cinsti sărbătoarea prin fidelitatea față de tradiția Bisericii și prin dragostea curată față de aproapele, mai explică Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Sursa foto: Patriarhia Ecumenică / Nicholas Papachristou


Știri recente