Patriarhul Ecumenic afirmă că numai prin cooperare putem face o lume mai bună

În cadrul celui de-al zecelea congres „Religii pentru Pace”, desfăşurat în Germania, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a evidenţiat marţi necesitatea cooperării internaţionale pentru a depăşi anumite probleme globale.

„Trăim într-o lume imperfectă și împreună, prin acțiune comună și inițiative creative, trebuie să facem o lume mai bună, nu numai pentru generația actuală, ci și pentru cei care vor veni”, a spus Patriarhul Ecumenic în deschiderea congresului.

Sanctitatea Sa a făcut referire la eforturile pe care le-a depus de-a lungul anilor pentru a atrage atenţia asupra provocărilor globale, eforturi în urma cărora a ajuns la concluzia că „nimic nu poate fi obținut dacă lucrăm separat și independent”.

„Nimeni – nicio națiune, niciun stat, nicio religie, nici știința și tehnologia – nu se poate confrunta singur cu problemele actuale. Avem nevoie unul de altul; avem nevoie de mobilizare comună, eforturi comune, obiective comune, spirit comun. Viitorul nostru este comun, iar drumul către acest viitor este o călătorie comună”, a spus Patriarhul Ecumenic.

Patriarhul Ecumenic a citat din Enciclica Sfântului şi Marelui Sinod din Creta şi a precizat că adevărata pace nu este obţinută prin forţa armelor, ci doar prin intermediul dragostei care „nu caută ale sale” (I Cor. 13:5).

Uleiul credinţei trebuie folosit pentru a alina şi vindeca rănile altora şi nu pentru a reaprinde noi focare de ură.

Un alt aspect evidenţiat de Patriarhul Ecumenic a făcut referire la existenţa legăturii între iubirea îndreptată către Dumnezeu, cea către oameni şi grija pentru pace şi creaţie.

Acestea nu pot fi separate, a spus Sanctitatea Sa. „Deși, într-adevăr, poate exista o ierarhie a priorității, nu există o distincție clară între ele”.

La întâlnirea de la Lindau – Germania au fost abordate teme actuale precum schimbările climatice, terorismul, drepturile femeilor, războiul, sărăcia, violența sexuală și migrația.

Cea de-a zecea întrunire a congresului care s-a desfăşurat în perioada 20-23 august 2019 a reunit peste 800 de lideri religioşi din întreaga lume.

Foto credit: Christian Thiel/Religions for Peace

Comentarii Facebook


Știri recente