Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit sâmbătă despre contribuţia importantă a psalţilor (cântăreţilor bisericeşti) în viaţa liturgică a Bisericii Ortodoxe şi despre păstrarea tradiţiei muzicii bizantine în general. Sanctitatea Sa a adresat un cuvânt psalţilor din Constantinopol în cadrul unei întâlniri care a avut loc la reşedinţa patriarhală din Fanar.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ecumenice remis Agenţiei de Ştiri Basilica, Patriarhul Bartolomeu şi-a exprimat aprecierea faţă de psalţi spunând: „Contribuţia voastră la exprimarea rugăciunii Bisericii este de nepreţuit, nu doar la marile sărbători ale credinţei noastre neprihănite, ci pe toată perioada anului bisericesc”!
„Sunteţi coliturghisitorii noştri din afara altarului, cei care exprimaţi în bună rânduială şi cu melodicitate glasul poporului creştin. În acelaşi timp, sunteţi custozii tradiţiei muzicale a Bisericii Mame, urmaşii lucrării marilor hierofanţi ai preacinstitei arte liturgice a muzicii noastre bisericeşti”, a spus Patriarhul Ecumenic în data de 13 ianuarie 2018.
„Puteţi să vă imaginaţi cât de monotonă ar fi o slujbă fără contribuţia psalmodiei celei cu dumnezeiască cuviinţă”, a continuat Patriarhul Bartolomeu numindu-i pe cântăreţii bisericeşti „mâna noastră dreaptă” şi „însoţitori necesari în lucrarea noastră liturgică şi sfinţitoare”.
„Înţelegeţi ce cinste este aceasta, dar şi ce responsabilitate atât înaintea lui Dumnezeu cât şi a oamenilor”, a atras atenţia Sanctitatea Sa adăugând că „sfintele canoane şi întreaga Tradiţie a Bisericii Ortodoxe au aşteptări crescânde de la voi, la care ştim bine că încercaţi cu toţii să răspundeţi cu conștiinciozitate după putere, pentru care aveţi întreaga noastră bunăvoinţă patriarhală”.
La final, Patriarhul Bartolomeu i-a îndemnat pe clericii Patriarhiei Ecumenice să participe la activităţile organizate de Asociaţia Muzicologilor din Constantinopol, care anul acesta aniversează 70 de ani, şi să încurajeze tinerii să înveţe muzica psaltică alături de cei mai experimentaţi pentru a continua tradiţia muzicală eclezială.
Foto credit: Nikos Magginas/Patriarhia Ecumenică