Patriarhul Daniel: Slujirea de duhovnic se perfecţionează toată viaţa

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit miercuri în duhovnic opt preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor care au absolvit examenul de duhovnicie.

Evenimentul a avut loc în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Slujirea de duhovnic

Patriarhul României le-a spus noilor duhovnici că puterea de a lega şi dezlega păcatele oamenilor „vine de la Hristos, Cel Care iartă, dar foloseşte vocea şi mâna preotului pentru dezlegarea credincioşilor”.

„Această slujire de duhovnic este una care se perfecţionează toată viaţa”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

”Cei care se spovedesc trebuie să se roage pentru duhovnic

Potrivit Preafericirii Sale, „preotul trebuie mai întâi să fie un sfătuitor, un învăţător pentru credincioşi”.

„De aceea, mai ales în perioada postului, trebuie ţinute cateheze şi predici despre Spovedanie şi Împărtăşanie, despre pregătirea duhovnicească a credincioşilor şi această pregătire se completează prin sfatul dat de duhovnic la Spovedanie fiecărui credincios”.

„În general, dezlegarea păcatelor se dă mai ales dacă se constată o pocăință sinceră și o dorință de îndreptare”.

„În privința aceasta, pe lângă sfatul bun și înțelept, preotul trebuie să‑i şi poarte în rugăciunile sale pe toți cei care se spovedesc la el, iar cei care se spovedesc trebuie să se roage, la rândul lor, pentru duhovnicul lor, ca Dumnezeu să‑i dăruiască lumină și înțelepciune”, a afirmat Patriarhul Daniel.

„Toate acestea sunt lucrări ale Duhului Sfânt, dar şi nevoinţe, pentru că preotul trebuie să studieze toată viaţa, să se consulte cu duhovnicii mai experimentaţi şi să se spovedească şi el la un duhovnic cu o pregătire înaintată, nu numai intelectuală, ci și duhovnicească înaintată”.

Sfaturi practice

Întrucât Biserica se află în Postul Naşterii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit noilor duhovnici câteva recomandări practice.

„Este important ca acum, când mergeți în parohii, să‑i spovediți pe credincioși și să‑i îndemnați pe toți la înnoirea vieții”.

„În timpul Spovedaniei, credinciosul trebuie să simtă iubirea lui Dumnezeu Tatăl, Care Se bucură pentru orice credincios care se întoarce la Dumnezeu, să simtă lumina Evangheliei lui Hristos și căldura rugăciunii pe care o dăruiește Duhul Sfânt celui care se pocăiește”.

„Experiența prezenței iubitoare a Sfintei Treimi se simte mai ales în relația duhovnicească între părintele duhovnic și fiul sau fiica duhovnicească”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Să ne ajute Dumnezeu să simţim cum lucrează harul Preasfintei Treimi în viaţa duhovnicului şi a credincioşilor care se spovedesc cu nădejdea iertării păcatelor şi cu dorinţa de îndreptare şi de sfinţire a vieţii veşnice, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire”, a spus, în încheiere, Patriarhul Daniel.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente