Patriarhul Daniel prezintă doi sfinți români ca simbol al Marii Uniri în plenul Academiei Române

Patriarhul_Daniel_la_Academia_Romana_Marea_Unire_1918

În cadrul sesiunii de comunicări dedicate împlinirii a o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre Sfinții Ier. Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul ca simbol al Marii Uniri.

„A fost proclamată canonizarea a doi sfinți români: un basarabean și un ardelean, simbolul celor două provincii care în 1918 s-au unit cu patria mamă, cu Regatul României”, a spus Patriarhul Daniel luni în plenul Academiei Române.

Părintele Patriarh a făcut o prezentare a evenimentului major desfășurat la finalul săptămânii trecute în Iași și a amintit că proclamarea solemnă a avut loc în prezența a paisprezece arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române, între care și ierarhii de la Chișinău, IPS Petru și PS Antonie de Orhei.

Sesiunea omagială dedicată Centenarului Unirii României cu Basarabia România și Republica Moldova Ieri, Azi și Mâine” s-a desfășurat de la ora 10:00 în Aula Academiei Române.

Patriarhul României a evocat activitatea și personalitatea complexă a Mitropolitului basarabean Iosif Naniescu, canonizat la 200 ani de la naștere. Sfântul a fost Mitropolit la Iași timp de 27 ani, în perioada 1875-1902.

Între activitățile numeroase întreprinse în timpul păstoririi de Mitropolitul Iosif, Patriarhul a subliniat rectitorirea Catedralei Mitropolitane din Iași.

Preafericirea Sa a vorbit în continuare și despre credinciosul mirean canonizat, Moșul Gheorghe Lazăr din Transilvania care a trăit în Moldova, la Piatra Neamț. În acest context, Părintele Patriarh a evidențiat faptul că „în Biserică treapta cea mai înaltă de demnitate nu este una administrativă, ierarhică, ci sfințenia”.

„Sfințenia este cea mai înaltă treaptă a demnității omului creat după chipul lui Dumnezeu și chemat să ajungă la asemănarea cu El”, a subliniat Părintele Patriarh.

La final, Patriarhul României a prezentat două lucrări dedicate Unirii Basarabiei cu România, apărute recent la editurile Patriarhiei Române:

  • Albumul Căpitanului Gheorghe Andronache, numit „Albumul Basarabiei în jurul marelui eveniment al Unirii”, publicat în 1933 și niciodată republicat. Patriarhia Română a reprodus acest album, în facsimil, în câteva zeci de exemplare.
  • Reeditarea lucrării „Activitatea preoților de armată în campania din 1916-1918” a părintelui Constantin Nazarie. Volumul prezintă peste 250 preoți români ortodocși: mulți dintre ei au murit pe front, alții au fost răniți sau încarcerați în Districtul Sopron din Ungaria.

„Dorim să fim uniți în cuget și în simțiri să cultivăm unionismul din inimi, așa cum s-a spus, dar trebuie lucrat și pentru cel care progresează prin fapte, pentru că, așa cum învață Sfinții Părinți, în viață uneori trebuie să taci tu ca să vorbească faptele tale”, a încheiat Părintele Patriarh.

Vorbitorii care au susţinut prelegeri în cadrul evenimentului au fost:

  • Acad. Victor Voicu, Secretarul general al Academiei Române;
  • Acad. Alexandru Surdu, Vicepreședinte al Academiei Române;
  • Acad. Dan Berindei, Președintele Secției de Istorie a Academiei Române;
  • Valeriu Matei, Membru de Onoare al Academiei Române (Republica Moldova);
  • Maia Sandu, fost Ministru al Educației (Republica Moldova);
  • Profesor Dan Dungaciu.

La eveniment au fost prezenți membri ai Academiei Române, parlamentari, miniștri, oameni de cultură.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente