Patriarhul Daniel le-a spus noilor duhovnici că vor învăța toată viața să vindece, asemenea medicilor

Unsprezece preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost hirotesiți duhovnici miercuri de către Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa le-a spus clericilor că în primele secole se punea accentul foarte mult pe puterea de a lega și dezlega a duhovnicului. De aceea, canonul 102 de la Sinodul Trulan (692) a arătat că preotul trebuie să fie ca un medic care vindecă suflete, nici prea aspru, nici prea îngăduitor.

„Începând cu acest canon se vede o trecere de la accentul juridic la accentul medicinal, vindecător”.

„Preotul nu este simplu dezlegător de păcate, ci părinte duhovnicesc și un medic care a învățat să vindece rănile sufletului care sunt produse de păcate. Păcatul este o boală, o rană”, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Precum un medic învață toată viața și sporește în înțelepciune, în baza experienței cu vindecarea multor bolnavi, tot așa și duhovnicul sporește în maturitatea lui duhovnicească prin faptul că a lucrat cu oamenii și i-a îndreptat”.

„Unii se îndreaptă mai ușor, alții mai greu, unii au o intensitate a pocăinței mai mare, alții mai mică”, a spus Patriarhul Daniel amintind că uneori duhovnicul învață din pocăința intensă a penitenților, așa cum semnala Sfântul Ioan Scărarul.

Părintele Patriarh a spus că examenul pentru duhovnicie este un început bun dar toată viața se învață din cărțile Sfintei Scripturi și din experiența sfinților.

„Preoții care spovedesc trebuie să-i pomenească în rugăciune pe credincioși, nu să se mândrească cu numărul mare de fii și fiice duhovnicești, asta e o mare ispită”, a atras atenția Preafericirea Sa.

Pe de altă parte și fiii duhovnicești trebuie să se roage pentru părintele lor.

Un duhovnic bun aduce bucurie

La final, Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe noii duhovnici să îi încurajeze pe credincioși „să se spovedească și să facă milostenie, să postească, să se roage, să se împărtășească mai des, dar și să ajute pe semenii lor care sunt mai săraci și mai neputincioși”.

Astfel, a spus Părintele Patriarh, „un duhovnic bun aduce bucurie și celor care se pocăiesc, prin iertarea pe care o dăruiește în numele lui Hristos și prin înnoirea vieții lor dar, foarte adesea, viața unui om care se înduhovnicește este o binefacere nu doar pentru el și familie, ci și pentru comunitate”.

Patriarhul Daniel le-a oferit clericilor Certificatul de absolvire a examenului de duhovnicie, o cruce de binecuvântare și un Molitfelnic, alături de alte cărți.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Vezi mai multe imagini cu cei unsprezece duhovnici în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente