Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat luni slujba Aghesmei Mari împreună cu Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
De pe treptele Reședinței Patriarhale, Preafericirea Sa le-a vorbit credincioșilor despre Botezul Domnului și despre Agheasma Mare, spunând că la acest moment al istoriei se sfințește și reînnoiește întreaga lume.
În timpul slujbei, voluntarii Tineri în acțiune au împărțit credincioșilor Agheasmă Mare. Au fost pregătite anterior aproximativ 20.000 de peturi.
”Duhul Sfânt se poartă deasupra apelor pentru reînnoirea lumii
După ce le-a reamintit bucureștenilor că Agheasma Mare este „sfințitoare de suflet și de trup, de case, de gospodării și de grădini”, „vindecătoare de boli sufletești și trupești”, dar și „eliberatoare de duhuri necurate, de patimi rele și de situații dificile”, Părintele Patriarh a făcut un excurs despre istoria sfințirii lumii.
„Astfel, când Mântuitorul a devenit Om, s-a întrupat din interiorul umanității, din pântecele Fecioarei, prin lucrarea Duhului Sfânt. Mai întâi, deci, a sfințit natura umană, sufletul și trupul, din interiorul umanității, apoi, când s-a născut în peștera Betleemului, a sfințit pământul din interiorul lui, din peșteră”, a explicat Preafericirea Sa.
„Iar astăzi, la Botezul Domnului, vedem și cântăm în slujbele noastre, că El sfințește apele Iordanului și firea apelor, aducându-ne aminte că la începutul Facerii lumii, Duhul Sfânt se purta deasupra apelor”.
După cum ne spune Cartea Facerii (capitolul 1, versetul 2) – Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor – vedem încă de la începutul lumii legătura dintre Duhul Sfânt și apele din Creație, a continuat Patriarhul.
„La coborârea în apele Iordanului, Iisus, Creatorul sau Făcătorul lumii intră în ape și le sfințește prin Botezul Său. Acum, Duhul Sfânt se poartă deasupra apelor în ziua Botezului Domnului pentru refacerea, renașterea sau reînnoirea creației, a lumii”.
Botezul propriu și botezul poporului român
La fel, „Botezul nostru, al creștinilor, este o naștere din nou, o naștere duhovnicească, spre deosebire de cea biologică sau trupească”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a explicat anterior că la praznicul din 6 ianuarie ne aducem aminte de botezul Domnului și de propriul nostru botez, dar și de „botezul poporului român”.
„Poporul român nu a fost botezat la comanda conducătorului poporului, cneaz sau rege, ci printr-un proces lent început de Sfântul Apostol Andrei, care este pictat, aici, pe frontispiciul Palatului Patriarhiei. În timp ce ne formam ca popor nou din geto-daci și romani, ne-am creștinat. Creștinarea poporului român a fost lentă și profundă și ea l-a ajutat să păstreze credința apostolică în timpul invaziei popoarelor migratoare și a puterilor ostile”.
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simțim iubirea Lui Hristos față de noi și să îi răspundem cu credință, cu iubire și cu fapte bune, spre slava Lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire”, s-a rugat Patriarhul în finalul cuvântului rostit de Bobotează.
Părintele Patriarh a mulțumit la final autorităților care au sprijinit organizarea evenimentului și i-a îndemnat pe credincioși să guste timp de opt zile din Agheasma Mare, înainte de mâncare.
Preafericirea Sa a menționat cu recunoștință contribuția Parohiei ilfovene Afumați II care a ajutat la îmbutelierea celor 20.000 de peturi cu apă sfințită.
Vezi mai multe imagini de la eveniment: