Patriarhul Daniel: Iisus nu încurajează resemnarea, ci apreciază credința celor care doresc să-și schimbe viața

„Iisus nu încurajează fatalismul sau resemnarea, ci apreciază credința celor care doresc să-și schimbe viața și fizic, și duhovnicește”, a spus Patriarhul Daniel duminică, într-un cuvânt de învățătură despre Evanghelia Vindecării orbului din Ierihon.

În timp ce orbul striga la Iisus să îl miluiască, cei din jur îi spuneau să tacă, fiindcă percepeau orbirea fizică a lui Bartimeu ca pe o fatalitate, a explicat Preafericirea Sa.

„Dar, în mod surprinzător, bolnavul nu voia să se resemneze, voia să-și schimbe viața, voia să recapete sănătatea ochilor săi și, ca atare, strigă, insistă. Are rugăciune puternică și rugăciunea sa este stăruitoare.”

„Prin aceasta, învățăm din Evanghelia de astăzi că sănătatea trebuie căutată, trebuie cerută și că Iisus Hristos dorește ca omul să fie sănătos și să fie bucuros, să vadă creația lui Dumnezeu cu ochii săi și să se bucure văzând fețele semenilor săi”, a continuat Patriarhul României.

„Acest orb de la Ierihon, care strigă «Iisuse, Fiului David, miluiește-mă!» devine un dascăl pentru toți cei care sunt suferinzi sau bolnavi, și anume îi îndeamnă să aibă credință puternică și să stăruiască în rugăciunea lor. Iisus nu consideră boala omului o fatalitate sau o stare firească, deși unii s-au obișnuit cu ea, ci El este sensibil la starea de suferință sau de neîmplinire și nefericire a omului.”

„Domnul Iisus Hristos dorește ca omul să viețuiască în mod firesc, adică sănătos și bucuros”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

„Chiar dacă boala trupului este incurabilă, trebuie cultivată sănătatea sufletului prin pocăință, prin rugăciune, prin cuvântul bun și prin apropierea de Dumnezeu și de semeni.”

Legătura cu Dumnezeu, izvor de sănătate

Patriarhul României a subliniat că „Iisus nu oferă oamenilor ceva exterior lor, ci schimbă viața omului aflat în suferință. El nu oferă lucruri materiale limitate și trecătoare, El schimbă vieți. El ridică pe cel căzut, îl vindecă pe cel bolnav, îi aduce în mijlocul drumului pe cei marginalizați”.

„Sfântul Chiril al Alexandrei spune că acest orb s-a apropiat, prin strigătul său, prin credința sa, de Iisus, iar Iisus i-a cerut să vină mai aproape de El, adică în mijlocul drumului. Și Sfântul Ioan Gură de Aur arată că, prin credință, omul se apropie de Dumnezeu și Dumnezeu apoi răspunde credinței omului apropiindu-se de omul care Îl strigă și îl ajută, îl vindecă, răspunde cererii lui.”

„Iisus, înainte de vindecarea unor bolnavi, vrea să constate credința lor, cât de mare este credința lor. De ce? Pentru ca bolnavii să conlucreze cu Iisus, ca să exprime dorința și voința lor la primirea darului sănătății depline”, a explicat Preafericirea Sa.

„Cu alte cuvinte, Iisus voiește ca, odată cu refacerea sănătății oamenilor, să se refacă și legătura personală a acestora cu Dumnezeu, Izvorul vieții și al tuturor darurilor benefice pentru om.”

„Să ne rugăm și noi stăruitor ca să strigăm, să primim ajutor de la Dumnezeu și să vedem duhovnicește prezența lui Iisus Hristos lângă noi atunci când strigăm și noi: «Miluiește-ne, Fiule al lui David, Fiule al lui Dumnezeu!» și, astfel, simțim tainic cum Hristos ne cheamă de la marginea drumului vieții noastre în mijlocul drumului, pe cărarea vieții și a mântuirii!” a încheiat Patriarhul României.


Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente