Patriarhul Daniel: Fiind nemuritor, sufletul omului are o valoare unică și irepetabilă

 „Sufletul omului fiind nemuritor are o valoare unică și irepetabilă și e mai de preț decât întreaga lume materială”, a spus Patriarhul Daniel în predica rostită duminică la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire la Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care Mântuitorul spune: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă”.

„Aici vedem că Mântuitorul Iisus Hristos nu ne spune că trebuie să fim leneși, indiferenți, ci că grija pentru cele materiale nu trebuie să fie prioritară, nu trebuie să fie excesivă, nu trebuie să-l  înrobească pe om”.

Omul trebuie să se concentreze pe viața duhovnicească „anume să hrănească mai întâi sufletul, prin legătura sa cu Dumnezeu, adică prin rugăciune”.

„Sufletul este nemuritor și nu se poate hrăni doar cu lucruri materiale din lumea aceasta, ci el are nevoie de iubirea veșnică a lui Dumnezeu, pentru că omul a fost creat după Chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu”, a explicat Părintele Patriarh.

Căutarea Împărăției lui Dumnezeu și a dreptății Lui îl definesc pe om „ca ființă inteligentă și iubitoare, care este mai de preț decât toate lucrurile materiale trecătoare și limitate”.

Hrana sufletului  este legătura omului cu Dumnezeu

„Sufletul se hrănește cu rațiunile divine, cu sensurile dumnezeiești pe care le-a semănat Dumnezeu în făpturi și în scripturi”, a spus Patriarhul României.

Sfinții Părinți din primelor veacuri creștine afirmau că se hrănesc din cuvintele Sfintei Scripturi ca și din Sfânta Euharistie.

Preafericirea Sa a explicat că „noi ne hrănim cu Dumnezeu Cuvântul tainic ascuns în cuvintele Sfintei Scripturi și această hrană a sufletului din Sfintele Scripturi se împlinește în împărtășirea euharistică adică în împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului”.

După învierea Sa din morți, Mântuitorul Iisus Hristos, a mers către Emaus împreună cu Luca și Cleopa și le-a tâlcuit versetele din proroci și din psalmi în care se vorbea despre El.

„Dumnezeu Cuvântul interpreta cuvintele Scripturii care vorbeau despre El. Este prima interpretare Hristocentrică a Vechiului Testament făcută de Hristos însuși.”

„După ce i-a hrănit pe cei doi pelerini cu aceste cuvinte, a intrat în casă la Emaus, a binecuvântat pâinea, a frânt-o, le-a dat-o și El s-a făcut nevăzut. El s-a ascuns în pâinea pe care a binecuvântat-o și era împlinirea cuvintelor în Sfânta Euharistie”

„Hrana cea dintâi pe care trebuie să o caute sufletul, este hrana din cuvintele Scripturii, dar și hrana pentru suflet din rugăciuni”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Legătura dintre hrana pentru suflet și cea pentru trup

La finalul predicii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel explicat legătura dintre hrana trupească și cea pentru suflet prin prisma rugăciunii rostite înainte de masa de prânz.

„Biserica Ortodoxă a făcut și o legătură între hrana pentru suflet, care este rugăciunea și hrana pentru trup. Această legătură se vede mai ales în rugăciunea dinainte de masa de prânz, când noi rostim rugăciunea Tatăl Nostru, și spunem ‹Sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în Cer și pe Pământ›, iar după aceea adăugăm ‹pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi›”.

„Iar în rugăciunea rostită după masa de prânz cerem ‹nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta împărăție›, vedem aici legătura dintre Harul Împărăției lui Dumnezeu ca hrană spirituală pentru suflet și mâncarea materială ca hrană pentru trup”,

„Atunci când luăm masa de prânz și folosim hrană materială, să nu uităm că mai întâi trebuie să ne rugăm și să arătăm că noi dăm prioritate căutării Împărăției Lui Dumnezeu și apoi se adaugă hrana materială sau trupească”, a îndemnat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, 25 iunie 2023. Foto credit: Ziarul Lumina

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente