Patriarhul Daniel despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Au avut în comun dragostea puternică pentru Hristos

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit sâmbătă la Sfânta Liturghie, oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel, afirmând că „au avut în comun dragostea lor puternică pentru Hristos”.

Pentru fiecare dintre ei, a remarcat Preafericirea Sa, întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos a presupus o schimbare de identitate.

„Sfântul Petru se numea la început Simon, dar după întâlnirea cu Hristos a primit numele de Chefa. Era un om învățat cu răbdarea pentru că adesea trebuia să rabde mult până prindea pește. Nu vorbea decât ebraică, dar a fost ajutat în misiunea sa de Ioan Marcu, care i‑a fost traducător. Sfântul Petru a predicat Evanghelia în Iudeea, în Antiohia, în Pont, în Galatia, în Capadocia și în Bitinia, ajungând până la Roma”.

La rândul său, „Sfântul Apostol Pavel se numea inițial Saul. Avea o vastă cultură teologică, dobândită în Tars, dar și la Ierusalim. Saul a fost contemporan cu Iisus, dar nu L‑a întâlnit personal”.

Vorbind despre convertirea Sfântului Apostol Pavel de pe drumul Damascului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat că „în acel moment a înțeles că Iisus Hristos este viu în ceruri, iar atunci când creștinii sunt persecutați, El suferă. De aceea, Sfântul Pavel este singurul apostol care numește Biserica «trupul lui Hristos»”.

„El lovea în creștini, dar durerea o simțea Hristos, Capul Bisericii. Acest capitol al ecleziologiei Pavel l‑a învățat la porțile Damascului, la întâlnirea cu Iisus Hristos. Domnul l‑a ales să‑I fie slujitor, el predicând Evanghelia în Asia Mică, în Grecia, ajungând până la Roma, în timpul a trei călătorii misionare. Vestea cuvântul lui Dumnezeu în sinagogi, dar și în piețe”.

Experiența mărturiei

„Deși foarte diferiți ca personalitate, acești doi sfinți apostoli au avut și unele trăsături în comun. Mai întâi, esențialul și plenitudinea, anume credința fierbinte în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și comuniunea vie cu El”.

Preafericirea Sa a subliniat faptul că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au oferit o mărturisire puternică a dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos și a arătării Sale în trup.

„Ei au mărturisit dumnezeirea lui Hristos și arătarea Sa în trup. Sfântul Apostol Pavel spune: «în Hristos locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii» (Coloseni 2, 9), iar în alt loc: «Dumnezeu S‑a arătat în trup, S‑a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S‑a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S‑a înălțat întru slavă» (1 Timotei 3, 16)”.

„Sfântul Apostol Petru mărturisește: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!» (Matei 16, 16), de aceea, Iisus i‑a spus că pe această piatră a credinței mărturisite va zidi Biserica. Așadar, Biserica nu este zidită pe persoana lui Petru, care era schimbătoare, ci este zidită pe credința mărturisită de Petru, anume că Iisus este Fiul lui Dumnezeu Celui viu”.

Experiența pocăinței și a convertirii

„Sfinții Apostoli Petru și Pavel mai au în comun experiența pocăinței sau a convertirii. Sfântul Petru s‑a lepădat din cauza fricii, spunând că nu Îl cunoaște pe Iisus, apoi a regretat, plângând cu amar. S‑a lepădat de trei ori, dar de trei ori s‑a pocăit, și Iisus l‑a restabilit în slujirea de apostol când i‑a zis de trei ori: «Paște oile Mele»”.

„Experiența pocăinței l‑a ajutat să fie păstor, să înțeleagă mai bine slăbiciunile firii omenești și, în același timp, să ceară iertare de la Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel a persecutat Biserica, dar după întâlnirea cu Hristos, în fața porților Damascului, a regretat toată viața. Din prigonitor, el a devenit cel mai mare misionar al Evangheliei lui Iisus Hristos”.

Totodată, Preafericirea Sa a mai explicat faptul că Sfinții Apostoli Petru și Pavel mai au în comun „dragostea lor puternică pentru Hristos și pentru Biserica Sa” și martiriul suferit la Roma.

În încheiere, Patriarhul României a amintit că Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii persoanelor private de libertate, dar și ai numeroase lăcașuri de cult din toată lumea, fiind modele de viață creștină și de misiune a Bisericii.

Foto credit: Ziarul Lumina


Știri recente