Patriarhul Daniel despre Sfântul şi Marele Sinod: „Este foarte important să menţinem comuniunea euharistică chiar dacă avem uneori poziţii diferite”

Sfântul şi Marele Sinod a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul interviului pe care Părintele Patriarh Daniel l-a acordat recent pentru televiziunea naţională (TVR). Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat un aspect important, şi anume că Bisericile care au participat la Sfântul şi Marele Sinod şi cele care nu au fost prezente în Creta „au rămas în comuniune euharistică”. Părintele Patriarh a subliniat importanţa dialogului şi a consultărilor. „Este foarte important să menţinem comuniunea euharistică chiar dacă avem uneori poziţii diferite”, a afirmat Preafericirea Sa.

„Diferenţele, divergenţele sau deosebirile de apreciere a evenimentului Sfântului şi Marelui Sinod din Creta nu au contribuit la ruperea unităţii şi la încetarea comuniunii euharistice între Bisericile Ortodoxe surori. De aceea, este foarte important să menţinem comuniunea euharistică chiar dacă avem uneori poziţii diferite pentru că în cadrul dialogului şi a consultărilor putem să lămurim, să îmbunătăţim, să ameliorăm unele texte, dar să păstrăm unitatea de credinţă pe care o afirmăm în Crez”, a explicat Patriarhul Daniel.

Cel mai important eveniment al Ortodoxiei din anul 2016 a fost Sfântul și Marele Sinod. Acesta a avut loc la Academia Ortodoxă din Creta, în perioada 16 – 26 iunie 2016, sub președinția Sanctitatății sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Daniel a participat la toate lucrările Sinodului.

În cadrul interviului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Biserica Ortodoxă Română s-a pregătit „din timp pentru acest sinod”, iar „proiectele de documente au fost publicate de multă vreme”.

„Şcolile noastre teologice, profesorii, dar şi ierarhii care au studii de teologie aprofundate sau doctorate au avut o contribuţie deosebită, însă ceea ce am accentuat noi a fost asigurarea ca acest sinod nu aduce dogme noi, nici canoane noi şi că documentele sunt mai mult de ordin pastoral misionar; nu schimbăm nici doctrina, nici disciplina Bisericii, nici disciplina canonică”, a atras atenţia Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.


Documentele oficiale ale Sfântului şi Marelui Sinod în limba română


„În acelaşi timp”, a spus Patriarhul Daniel, „am regretat că patru Biserici Ortodoxe surori nu au fost prezente şi acum încercăm să arătăm că este nevoie de comunicare, comuniune şi conlucrare pentru a arăta coresponsabilitatea Bisericilor Autocefale”.

În acest sens, Preafericirea Sa a evidenţiat că „Bisericile sunt Ortodoxe Autocefale”, dar, în acelaşi timp, formează „Biserica cea Una a lui Hristos şi trebuie să arate şi Universalitatea ei, nu numai autocefalia naţională sau regională”.

Totodată, Patriarhul Daniel a spus că Biserica Ortodoxă Română trebuie să contribuie la „întărirea unităţii panortodoxe”. „Prin aceasta nu trebuie să ne subliniem noi înşine vreun merit, ci doar să ne facem datoria”, a afirmat Preafericirea Sa.


Sfântul și Marele Sinod | Documente sinteză


Părintele Patriarh Daniel a reiterat faptul că „delegaţia română a arătat că Biserica Ortodoxă este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească, Apostolică sau Apostolească şi că alte comunităţi creştine s-au îndepărtat cu timpul de la Biserica cea Una”. Astfel că, după cum a subliniat Patriarhul României, „s-a afirmat această credinţă puternică în Biserica cea Una”.

În ceea ce priveşte „dialogul cu alte comunităţi sau entităţi creştine”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „este o necesitate de ordin practic mai ales în ţările în care ortodocşii sunt minoritari, cum este diaspora română”. În acest context el a atras atenţia că putem fi „ortodocşi fără să fim fanatici”.

„Noi avem multe biserici care nu au propriul locaş de cult şi atunci folosesc ca împrumut biserici romano-catolice sau protestante pentru o vreme, fără să creăm o confuzie în privinţa credinţei. Aceasta arată că din punct de vedere al pastoraţiei practice este nevoie să arătăm că putem fi ortodocşi fără să fim fanatici, putem să fim fideli, dar arătând credinţa lucrătoare prin iubire nu dezvoltând ura împotriva altora. Trebuie păstrat adevărul de credinţă, dar mărturisit în aşa fel încât să se vadă legătura dintre credinţă şi iubire creştină”, a explicat Patriarhul României.

Foto credit: Robert Nicolae/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…