Patriarhul Daniel: Când ne închinăm și sărutăm icoana, imităm întâlnirea noastră cu o persoană pe care o iubim

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Ortodoxiei, 13 martie 2022, la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Alături de Preafericirea Sa, a slujit și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

La predica de după citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a vorbit despre rolul icoanei și legătura acesteia cu credința.

Credința

Patriarhul a afirmat că Evanghelia de astăzi ne spune că dacă avem credință adevărată, vom vedea cerurile deschizându-se și vom putea intra în Împărăția Cerurilor, Împărăția veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt.

„De aceea, icoana ortodoxă înseamnă în primul rând mărturisirea dreptei credințe. Dreapta credință este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos. Credința este o cunoaștere dincolo de simțuri, o vedere sau o simțire, o percepere a lui Dumnezeu în lume, așa după cum spunea Apostolul Pavel în Epistola de la Evrei”.

„Credința este vederea duhovnicească, a Celui Care este nevăzut fizic, cu ochii trupești. Prin credință, toți prorocii Vechiului Testament au prevăzut venirea și lucrarea lui Hristos în istorie”.

„Dreapta credință este mărturisirea că Iisus din Nazaret nu este un simplu om, ci este Fiul veșnic al lui Dumnezeu Care S-a făcut om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor”.

„Cel Nevăzut și Necuprins s-a făcut văzut și cuprins, Cel Nemuritor s-a făcut muritor pentru a ne dărui nouă viață veșnică prin Înviere. Deci, Hristos, Fiul veșnic și necuprins S-a întrupat de la Hristos și de la Fecioara Maria, S-a făcut Om ca pe noi oamenii să ne facă fii ai lui Dumnezeu după har. El a coborât la noi pe pământ, ca pe noi pământenii să ne înalțe la Ceruri în slava iubirii Preasfintei Treimi. Aceasta este taina mare a credinței”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Icoana

Părintele Patriarh Daniel a explicat că în biserică avem arvuna Împărăției Cerurilor. „De aceea, icoanele în Biserica Ortodoxă arată Împărăția Cerurilor, mai ales catapeteasma cu Mântuitorul, Maica Domnului, sfinții. Ei vin spre noi ca noi să venim spre ei”.

Potrivit Preafericirii Sale, Duminica Ortodoxiei înseamnă Duminica dreptei credințe mărturisită prin cuvânt și prin icoană.

„În Noul Testament, Mântuitorul Iisus Hristos nu este numit numai Cuvântul lui Dumnezeu, ci și Chipul sau Icoana lui Dumnezeu. De aceea, noi mărturisim pe Hristos prin cuvântul Evangheliei și prin icoana Lui”.

„El a fost pe pământ, S-a înălțat la Ceruri, dar tainic prin Duhul Sfânt este cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor. Deci, icoana este o mărturisire a lui Hristos, Dumnezeu și Om, Care de fapt este Dumnezeu întrupat și slava veșnică a lui Hristos se dăruiește și sfinților care cred în El, L-au iubit și au împlinit în viața lor voia Lui. De aceea, noi ne rugăm în biserică împreună cu sfinții din toate veacurile și din toate timpurile”.

În fața icoanei lui Hristos, a Maicii Domnului și a sfinților, noi avem bucuria comuniunii, a precizat Patriarhul

„În fiecare icoană a unui sfânt întâlnim un mărturisitor al dreptei credințe, un dascăl al viețuirii sfinte și un rugător pentru noi. Icoanele nu sunt în biserică doar podoabă frumoasă, ele nu sunt piese de muzeu pe care doar le privim. În fața icoanei, noi suntem în fața prezenței sfântului zugrăvit pe icoană. De aceea, icoana se sărută, închinându-ne Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt care dăruiesc sfințenia oamenilor nevoitori, credincioși, postitori și rugători”.

„În fața icoanei, noi ne închinăm și sărutăm icoana, imitând întâlnirea noastră cu o persoană pe care o iubim. Deci, așa cum a spus Sfântul Ioan Damaschin, noi nu cinstim în icoane lemnul, hârtia, mozaicul sau materialul respectiv, ci noi în icoane cinstim persoana sfântului pictat pe icoană. Sfântul Ioan Damaschin a zis: eu nu mă închin la materie când mă închin icoanei lui Hristos, ci mă închin celui care pentru mine și pentru mântuirea mea s-a făcut materie, adică S-a întrupat”.

Prin urmare, în icoane noi cinstim persoanele pictate, nu materia propriu-zisă, a adăugat Patriarhul Daniel.

„În biserică, icoanele arată că sfinții sunt prezenți împreună cu noi în rugăciune. Ne ascultă rugăciunile și ne ajută. Poporul iubește foarte mult icoanele sfinților, pentru că îi simte pe sfinți aproape”.

Privitor la Duminica Ortodoxiei în care ne aflăm, Patriarhul a subliniat că aceasta este duminica „în care ieșim cu multe icoane în procesiune pentru a arăta că sfinții nu se află izolați, ci se află în comuniune unii cu alții și comuniunea creează bucurie”.

Duminica Ortodoxiei este o zi specială în viața Patriarhului Daniel. În urmă cu 32 de ani, în Duminica Ortodoxiei, a fost hirotonit arhiereu.

Vezi și:

Mai multe imagini de la eveniment în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente