Patriarhul Daniel, apel la pictarea Catedralei Naţionale: Ortodoxia nu este numai adevărata credinţă, ci şi adevărata frumuseţe

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut în Duminica Ortodoxiei un apel la sprijinirea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic de la Catedrala Naţională.

Patriarhul României a oferit detalii legate de stadiul lucrărilor şi a mulţumit comunităţilor care au contribuit pentru pictarea sfântului pe care l-au ales.

„În mod deosebit, îi îndemnăm azi la Duminica Ortodoxiei pe credincioşii care doresc să contribuie la pictarea Catedralei Naţionale, reamintind că unele biserici sau parohii au făcut colectă timp de un an sau doi pentru a se picta în noua catedrală icoana sfântului sau sfinţilor ocrotitori ai bisericii, mănăstirii sau ai parohiei respective”.

„Spaţiul se împuţinează pe zi ce trece, pentru că sunt pictaţi diferiţi sfinţi. Însă, există şi icoane mai mari care pot fi pictate prin asocierea mai multor persoane din familie, rude, prieteni sau persoane care poartă acelaşi nume”.

„Unele icoane sunt plasate în locuri vizibile şi pot avea dimensiuni mari. Dimensiunile pot fi de şapte metri înălţime şi cinci lăţime. Este o catedrală foarte mare, de aceea şi icoanele sunt mari. Dacă însă icoana este pictată pe jumătate, atunci sigur icoana este mai mică, iar acolo unde spaţiul este şi mai mic, se pictează capul sfântului, adică este medalion al sfântului respectiv”.

„Şi cei care pot ajuta mai mult, şi cei care pot ajuta mai puţin, pot contribui pentru icoana unui sfânt, potrivit spaţiului rămas disponibil”.

„Dorim să mulţumim în mod deosebit credincioşilor care vin cu regularitate aici la Catedrala Patriarhală istorică şi care anul trecut au contribuit la colecta pentru pictarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Această icoană cu înălţimea de şapte metri şi lăţimea de cinci metri va fi vizibilă în noua Catedrală Naţională”.

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou fiind şi ocrotitorul Bucureştilor nu putea fi pictat ca medalion sau bust, ci întreg, vizibil. Ca atare, acesta este un exemplu de evlavie, de solidaritate şi de conlucrare frumoasă”.

„În apropiere de noi se află Biserica „Sf. Spiridon Nou”, care a fost numită Catedrală Mitropolitană onorifică şi a adunat şi ea fonduri pentru pictarea în Catedrala Naţională a chipului Sfântului Spiridon Nou, în format mare”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a menţionat care picturi vor intra în lucru în perioada următoare.

„Există nevoia să încurajăm pictarea acestor icoane în mozaic. Există acum la rând mai multe scene care arată momente din Drumul Crucii din mergerea Domnului Hristos spre Răstignire. Acestea sunt mari, frumoase, vizibile şi se pot înscrie mai multe familii pentru pictarea acestor scene. Aceste icoane ale momentelor Pătimirilor şi Răstignirii Domnului Hristos sunt urmate de scena Învierii Domnului”.

„Lucrările de pictură s-au terminat în altar şi acum începem să pictăm naosul şi Turla Mare. În Turla Mare vor fi pictaţi Iisus Hristos Pantocrator şi cetele îngereşti, apoi Apostolii şi cuvioşii care au îndemnat pe credincioşi pe calea mântuirii prin exemplul vieţii lor şi prin învăţături. Aceste icoane urmează să fie pictate în curând”.

„De asemenea, se lucrează deja la vitraliile din altar şi vitraliile din absidele de nord şi de sud din naos. Pe vitralii sunt îngeri, serafimii cu şase aripi şi sunt foarte frumoşi, sunt daţi în lucru”.

„Este o şansă acum să reamintim faptul că Ortodoxia nu este numai adevărata credinţă, ci este şi adevărata frumuseţe. De aceea, în cântările noastre se spune În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare. Adică, biserica este cerul coborât pe pământ, pentru ca pe pământeni să-i ridice duhovniceşte la ceruri”.

„Deci, Ortodoxia este credinţa adevărată şi vederea frumoasă, veşnică. E frumuseţea cea negrăită, cum spun rugăciunile de la Împărtăşire, a celor ce gustă frumuseţea slavei Tale, adică această frumuseţe aslavei dumnezeieşti netrecătoare este sugerată de icoane. Icoanele trimit spre o frumuseţe nelimitată şi netrecătoare”.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simţim adevărul şi frumuseţea Ortodoxiei, spre slava Preasfintei Treimi şi mântuirea noastră. Amin. Mulţumim tuturor celor care au slujit împreună cu noi şi s-au rugat împreună cu noi”, a spus Patriarhul Daniel.

În Duminica Ortodoxiei, la 33 de ani de la hirotonia în arhiereu, Patriarhul Daniel a slujit în Catedrala Patriarhală.

Modalităţi sprijin

Pentru pictură

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul PICTURA în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange, Telekom, Digi Mobil.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictură în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictură în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Informații despre pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: [email protected]

Foto credit: catedrala-nationala.ro / Diac. Iulian Dumitraşcu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente