Patriarhul Daniel: Anul bisericesc este pus sub ocrotirea Maicii Domnului, Fiica Evlaviei

Pentru că Maica Domnului este „Icoana Bisericii” (Figura Ecclesiae), Anul Bisericesc este pus sub ocrotirea Ei, a spus duminică Patriarhul Daniel, care a explicat că pe 8 septembrie este serbată Nașterea Fiicei Evlaviei, nu un rezultat al poftei trupești.

„Începutul Anului Bisericesc este marcat de Nașterea Maicii Domnului, în 8 septembrie, iar sfârșitul Anului Bisericesc de trecerea Ei la viața veșnică, Adormirea și ridicarea la cer, în 15 august”, a precizat Părintele Patriarh în predica rostită la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Drumul Taberei.

„Maica Domnului nu este rezultatul poftei trupești, pentru că Părinții Ei erau foarte înaintați în vârstă când au născut-o. Este mai mult rezultatul postului, al rugăciunii, al lacrimilor, al stăruinței în rugăciune, al milosteniei. Deci, este o Fiică a Evlaviei”.

De aceea, și Ea care s-a născut din părinți smeriți, milostivi și rugători va fi toată viața Ei smerită, rugătoare și milostivă, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vorbind despre cei nouă ani petrecuți de Fecioara Maria în școala de educație a fetelor de la Templul din Ierusalim, apoi despre încredințarea ei Dreptului Iosif, primirea Bunei Vestiri și Nașterea Domnului.

Maica Domnului a învățat de mică smerenia, rugăciunea de la părinți, dar și de la femeile duhovnicești care se ocupau de îngrijirea curățeniei, de înfrumusețarea Templului, dar și de educația copiilor și a tinerilor care veneau la școala de la Templul din Ierusalim.

”Nimeni nu se naște întâmplător sau fără o vocație

Părintele Patriarh a enumerat o serie de profeții și prefigurări ale Fecioarei Maria în Vechiul Testament explicându-le celor prezenți la hramul bisericii bucureștene că așa cum Nașterea Maicii Domnului a făcut parte din planul lui Dumnezeu, nașterea fiecărui om are un scop.

„Dumnezeu are un plan cu fiecare om. Nimeni nu se naște întâmplător sau fără o vocație, fără un rost”, a spus Patriarhul României.

”Cei care nu au copii sunt chemați să fie părinți prin iubire milostivă

Patriarhul a evidențiat un paradox trist prezent astăzi în lume, acela că „unii oameni zămislesc copii dar îi avortează, din nefericire, iar alții nu au copii și ar dori să aibă”.

În acest context, Preafericirea Sa a reamintit că „sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este o încurajare pentru toți părinții care au copii și pentru cei care nu au copii, dar doresc să aibă”.

„Trebuie să considerăm nașterea de copii ca o binecuvântare de la Dumnezeu”, a spus Patriarhul Daniel.

„Iar cei care nu au copii sunt chemați să ajute la creșterea altora, să fie părinți din iubire milostivă, smerită și ajutătoare”, a adăugat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că este recomandat ca cei care nu pot avea copii să înfieze copii și să-i crească „ca și când ar fi părinții lor”. El a amintit spusele Sfântului Ioan Gură de Aur că „nu cel care dă naștere trupește este părinte, ci acela care se ocupă de creșterea și de formarea lui duhovnicească”.

„Dacă doar dai naștere ești un genitor, dar nu părinte. Dacă însă ai grijă cu multă iubire și responsabilitate, îi crești în credință, în virtute, în fapte bune, abia atunci devii cu adevărat părinte”.

Patriarhul a subliniat că „trebuie să ajutăm familiile cu mulți copii, iar copiii să fie educați în credință, pentru că în credință copiii pot deveni sfinți” și a oferit exemplul familiei Sfântului Vasile cel Mare care a dat Bisericii șase sfinți rugători în cer.

Spre finalul predicii, Patriarhul a transmis urări de bine celor aproape două milioane de români care poartă numele de „Maria” sau „Marian” și alte derivate.

”Singura predică a Maicii Domnului

Ca sinteză a predicii rostite la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Sectorul 6, Patriarhul a oferit „singura predică a Maicii Domnului”:

Maica Domnului nu se afirmă pe sine. Ea nu are o predică aparte, Singura ei predică a fost «Faceți tot ceea ce vă spune Fiul Meu», adică Iisus Hristos.

8 septembrie fiind ultima zi din această vacanță de vară pentru elevii români, Patriarhul Daniel a adus în atenție la finalul slujbei de duminică importanța capitală a educației ca „cea mai mare bogăție a omului” și „o comoară pe care n-o poate nimeni lua de la noi”.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente