Patriarhul Daniel: Am scos mărturisirea credinței din interiorul zidurilor bisericii și am arătat-o în public, în cetate

„Am scos mărturisirea credinței noastre din interiorul zidurilor bisericii și am arătat-o în public, în cetate”, a precizat Patriarhul României sâmbătă seara la finalul Pelerinajului de Florii din Capitală.

„Această frumoasă zi binecuvântată de Dumnezeu este o prevestire a Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, a răstignirii, îngropării și apoi a învierii Sale”, a continuat Preafericirea Sa.

„Deja Pelerinajul de Florii este o pregustare a bucuriei Sfintelor Paști”, a spus Părintele Patriarh Daniel către miile de participanți la procesiune. „Iată, acum pe Colina Bucuriei se vede prezența, ca și în noaptea de Înviere, a unei mulțimi de oameni care au pe fețele lor, cler și popor, lumină din lumina învierii și bucurie din bucuria Învierii lui Hristos”.

Procesiunea s-a desfășurat începând cu ora 16:15 pe traseul Mănăstirea Radu-Vodă – Catedrala Sfântul Spiridon-Nou – Biserica Sfânta Ecaterina – Catedrala Patriarhală. Pe Dealul Patriarhiei, pelerinii conduși de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh.

După sfințirea icoanei și rostirea unor rugăciuni, Preafericirea Sa a prezentat în cadrul unei predici patru înțelesuri duhovnicești majore ale Pelerinajului de Florii.

1. Comemorarea Intrării Domnului în Ierusalim

În primul rând, Pelerinajul de Florii este o comemorare a Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în orașul Ierusalim, venind din satul Betania, unde a înviat din morți pe prietenul Său, Lazăr, a explicat Patriarhul Daniel.

2. Prevestirea Pătimirilor și a Învierii Domnului

În al doilea rând, Pelerinajul de Florii este prevestirea Pătimirilor și a învierii Domnului Iisus Hristos, dar și a învierii de obște a tuturor oamenilor, așa cum se cântă în troparul pe care l-am auzit de multe ori în timpul acestui pelerinaj, a continuat Părintele Patriarh.

Preafericirea Sa a subliniat că Învierea lui Lazăr din morți, serbată în ajunul Floriilor, este o prevestire a învierii universale la sfârșitul veacurilor, a învierii tuturor oamenilor din toate timpurile și din toate locurile, din toate neamurile.

„Această înviere de obște este anticipată prin învierea lui Lazăr din morți, dar în mod special prin Învierea lui Hristos”, a adăugat Patriarhul Daniel.

3. Mărturisirea credinței în cetate

În al treilea rând, Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței creștine în cetate, prin comuniune în procesiune.

Patriarhul României a spus că prin pelerinaj devenim mărturisitori nu doar în bisericuța sau în biserica mai mare a noastră din parohie sau din mănăstire, ci în cetate, în public.

„Ieșind din bisericile parohiale și mănăstirești și traversând o parte din oraș mărturisim credința noastră în Iisus Hristos”.

”Comuniune în procesiune

Despre „comuniunea în procesiune”, Preafericirea Sa a spus că reprezintă o comuniune a celor care înaintează de la un punct spre alt punct, de la o biserică spre altă biserică.

„Această comuniune în procesiune este exprimată prin pelerinaj. Este o comuniune de credință, dar este și o comuniune de rugăciune, o comuniune de cântare. S-au citit rugăciuni atunci când s-au făcut opriri, s-au cântat cântări sfinte, bisericești pe tot parcursul acestui pelerinaj”.

„Aceasta înseamnă că am scos mărturisirea credinței noastre din interiorul zidurilor bisericii și am arătat-o în public, în cetate”.

4. Binecuvântare pentru societate

Ca urmare a rugăciunilor care încep cu sfințirea ramurilor și se încheie cu sfințirea icoanei Intrării Domnului în Ierusalim, Pelerinajul de Florii este, în al patrulea rând, binecuvântare pentru societate și bucurie pentru suflete, a spus Părintele Patriarh.

Patriarhul Daniel a menționat că multe binecuvântări se oferă prin aceste rugăciuni și cântări atât celor care participă cât și tuturor locuitorilor orașului.

„Ei se întorc la casele lor din diferite cartiere, din diferite părți ale Capitalei, fiind purtători de binecuvântare și de bucurie. Este, deci vorba de a duce bucurie oamenilor, de a duce bucurie în suflet”.

Cine dăruiește această bucurie? Hristos Domnul însuși. El este în centrul pelerinajului.

„Icoana Lui ne arată că El este prezent aici”, a indicat Patriarhul.

”Hristos în centrul pelerinajului

„Iar unul din condacele acatistului Intrării Domnului în Ierusalim ne spune că Iisus Hristos intră acum tainic în sufletul nostru după cum odinioară a intrat în Ierusalim. Acum Ierusalimul nu este doar un oraș, este și sufletul nostru și familia noastră și casa noastră”.

Insistând asupra prezenței lui Hristos în centrul pelerinajului, dar și al sufletelor pelerinilor, Preafericirea Sa a spus că „Hristos dorește nu să fie doar un vizavi, Unul în fața noastră, ci să fie Viața vieții noastre, vrea să locuiască în noi, să ne facă biserică sfințită, sălaș al Sfintei Treimi”.

Părintele Patriarh a evidențiat că „atunci când trăim într-o lume agitată, însingurată, fragmentată și foarte întristată se simte și mai mult nevoia prezenței lui Hristos care ne aduce pacea Sa, bucuria Sa, prezența binecuvântării Sale, a iubirii Sale smerite și milostive”.

În partea de final a omiliei rostite pe treptele Reședinței Patriarhale, Preafericirea Sa a reamintit faptul că „pelerinajul începe într-o biserică și se termină în altă biserică pentru că biserica ortodoxă pictată și sfințită este icoana Ierusalimului ceresc”, dar și că „noi aducem lui Hristos în această zi de sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim nu doar flori, stâlpări, ramuri de copaci, ci aducem și florile virtuților pe care le-am adunat în timpul postului de patruzeci de zile”.

„Această tradiție sfântă a Pelerinajului de Florii care este nu doar o comemorare ci o actualizare, o înnoire, o prezență în Duhul Sfânt a lui Hristos care a intrat în Ierusalim odinioară și care acum intră în Ierusalimul sufletelor noastre, este izvor de binecuvântare”, a spus Patriarhul Daniel

„Deci, cei care participă la acest pelerinaj sunt binecuvântați și purtători de binecuvântare pentru societate, pentru cetate, pentru oraș”, a concluzionat Patriarhul României.

Mulțumiri

După predică, Patriarhul României a mulțumit celor care au participat și celor care s-au ocupat de organizarea Pelerinajului de Florii.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să ne dăruiască bucuria și binecuvântarea Sa și în mod deosebit să dăruiască multă răsplătire celor care au contribuit la organizarea acestui pelerinaj!”

Preafericirea Sa a menționat buna colaborare a Arhiepiscopiei Bucureștilor cu mai multe insituții laice, între care:

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul General pentru situații de urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov (ISU), Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, Poliția locală a Municipiului București, Poliția locală Sector 4 București, Brigada Rutieră a Municipiului București, Jandarmeria Română, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente