Patriarhul Daniel a resfinţit Biserica „Sf. Dumitru” – Poştă din centrul Capitalei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a resfinţit duminică, împreună cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, Biserica „Sfântul Dumitru” – Poştă din București.

Moment din slujba de resfinţire a Bisericii. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Lăcaşul de cult este situat în Centrul Vechi pe Strada Poştei nr. 2.

Slujba de resfințire, la 200 de ani distanţă de la ultima rezidire, a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul oficiind Sfânta Liturghie dinaintea resfințirii. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul a evidențiat în cuvântul său că la această biserică s-au desfășurat în ultimul deceniu lucrări de „consolidare, reparație și restaurare a picturii interioare și de înnoire a curții Bisericii și a întregului mobilier”.

În viitorul apropiat se vor încheia lucrările de restaurare a catapetesmei.

Patriarhul Daniel resfințind lăcașul de cult la exterior. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul României a vorbit despre tămăduirea femeii gârbove, relatată în Evanghelia zilei, subliniind că aceasta a primit vindecarea într-un „loc de rugăciune, de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu”, aşa cum este biserica nou resfinţită în 8 decembrie 2019.

„Am resfințit un loc de îndreptare a noastră, de ridicare din păcat prin spovedanie, prin pocăință, prin împărtășirea cu sfintele taine, arătând că Mântuitorul Iisus Hristos ne așteaptă să ne vindece”, a spus Preafericirea Sa.

Femeia din Evanghelia duminicală, potrivit Patriarhului, „avea trupul încovoiat, dar avea sufletul drept pentru că înălța rugăciuni către Dumnezeu cel milostiv”.

De asemenea, pe lângă o credință puternică, răbdare îndelungată, smerenie profundă, are și „darul recunoștinței”.

„Îndată ce a fost vindecată de gârbovirea ei slăvea pe Dumnezeu”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Copii în așteptarea ierarhului. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul a adus în atenţie un alt aspect de importanţă majoră identificat în textul biblic. Este vorba despre facerea de bine din proprie iniţiativă.

„Mântuitorul Iisus Hristos săvârșește binele nu pentru că i s-a cerut, ci din proprie inițiativă ca să ne învețe și pe noi să-i ajutăm pe cei neajutorați, mai ales pe cei bolnavi chiar dacă ei nu ne cer direct ajutorul”.

În acest sens, Patriarhul a îndemnat la săvârşirea binelui chiar dacă nu suntem solicitați: „să observăm unde este nevoie de ajutor așa după cum Mântuitorul Iisus Hristos a văzut-o pe această femeie gârbovă la sinagogă”.

La final, Părintele Patriarh a acordat ordine, ranguri și diplome bisericești celor care s-au implicat în realizarea lucrărilor efectuate asupra lăcaşului de cult.

Părintele Paroh Mihai Gojgar a fost hirotesit iconom stavrofor. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Pentru întreaga activitate desfăşurată în calitate de preot paroh la Parohia „Sfântul Dumitru” – Poştă, Părintele Mihai Gojgar a fost hirotesit iconom stavrofor.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…