Patriarhul Daniel a felicitat Mănăstirea Pasărea pentru activitățile desfășurate

Părintele Patriarh Daniel a vizitat duminică Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov, unde a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. După slujbă, Preafericirea Sa a felicitat obștea pentru activitățile desfășurate și a oferit daruri.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhim. Dionisie Constantin, coordonator al Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române, căruia i-au fost alături în slujire părinții de la Mănăstirea Pasărea și cei de la Schitul Găneasa, din apropiere.

În cuvântul de învățătură, Părintele Patriarh Daniel a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos S-a îngrijit în primul rând să hrănească oamenii spiritual, cu cuvântul Evangheliei, și să-i vindece, iar apoi S-a îngrijit și de nevoile lor materiale.

Din aceasta, oamenii au învățat să-L pună pe Mântuitorul și cuvintele Lui pe primul loc în nevoile lor, în timp ce ucenicii au învățat că oamenii au nevoie, pe lângă hrana spirituală, și de rezolvarea problemelor lor materiale, Biserica fiind chemată să se implice în rezolvarea ambelor nevoi.

Patriarhul Daniel a vizitat duminică, 7 august 2022, Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov, unde a rostit un cuvânt de învățătură și a oferit daruri. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

La sfârșitul slujbei, Preafericirea Sa a oferit în dar obștii tămâie de Oman și numeroase cărți, printre care seria integrală a Filocaliei, ediția jubiliară, și cea mai recentă ediție a Ceaslovului Mare, apărute la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; Imnele iubirii dumnezeiești ale Sf. Simeon Noul Teolog și Scrieri alese de Sf. Grigorie Palama, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române; Sf. Cuv. Gheorghe Arhimandritul  (1730-1806), starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani, înnoitor al isihasmului românesc, volum coordonat de Arhim. Nectarie Șofelea și publicat la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Credincioșii au primit din partea Patriarhului României câte o iconiță cu Sf. Cuv. Teodora de la Sihla. Despre sfântă și de spre Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul, Patriarhul a afirmat că „sunt prăznuiți în a doua zi după sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, pentru că au fost sfinți rugători, isihaști, care au pregustat lumina slavei Împărăției Cerurilor încă din viața aceasta pământească”.

În semn de recunoștință pentru vizita Preafericirii Sale și darurile primite, Stavrofora Mihaela Costache, Stareța Mănăstirii Pasărea, i-a oferit Patriarhului României un buchet de flori.

Patriarhul Daniel a vizitat duminică, 7 august 2022, Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov, unde a rostit un cuvânt de învățătură și a oferit daruri. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Cu smerenie și cu profundă mulțumire vă oferim florile recunoștinței pentru marea bucurie pe care ne-ați oferit-o astăzi. Vă mulțumim pentru binecuvântare, pentru prezență, pentru cuvintele de învățătură și, mai ales pentru părinteasca purtare de grijă. În fiecare zi, la Sfânta Liturghie, ne rugăm lui Dumnezeu să vă înmulțească anii și puterea pentru păstorirea Bisericii, pentru înțeleptele și înaltele înfăptuiri, pentru demnitatea Bisericii, pentru poporul român din țară și străinătate, pentru monahismul românesc și pentru mântuirea noastră, a tuturor. Întru mulți și binecuvântați ani, Preafericite Părinte Patriarh!”, i-a urat stareța Patriarhului Daniel.

„Vă dorim tuturor sănătate și bucure, ajutor de la Dumnezeu și, desigur, să fim uniți în rugăciune așa cum sunt unite florile acestea într-un buchet, prin lucrarea Duhului Sfânt”, a răspuns Părintele Patriarh Daniel. „Vă felicităm, maică stareță, și pe soborul mănăstirii pentru activitățile multiple pe care le desfășurați atât aici, în mănăstire, cât și în atelierele Patriarhiei Române.”

Preafericirea Sa a menționat că maicile de la Mănăstirea Pasărea s-au specializat în confecționarea de racle pentru sfinți, sub coordonarea Arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic. În cadrul Mănăstirii Pasărea funcționează  și Seminarul Teologic „Sf. Filofteia de la Argeș”.

Patriarhul Daniel a vizitat duminică, 7 august 2022, Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov, unde a rostit un cuvânt de învățătură și a oferit daruri. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Sunt foarte multe activități și de aceea dorim să vă încurajăm și în același timp vă felicităm pentru toată lucrarea frumoasă și binefăcătoare pentru Biserică și pentru societate. Să trăiți întru mulți și binecuvântați ani!”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia” a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea Patriarhiei Ortodoxe Române și acordul Ministerului Educației. În cadrul Mănăstirii Pasărea funcționează și un cămin de bătrâne.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente