Hristos a adus familiei din Nain „bucuria învierii în locul suferinţei îndoliate” – Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre minunea pe care Hristos Domnul a săvârşit-o în Nain şi a evidenţiat că El a adus văduvei şi fiului ei „bucuria învierii în locul suferinţei îndoliate”.

„Mântuitorul Iisus Hristos a venit în cetatea Nain să aducă consolare şi întărire sufletească unei mame copleşită de durere, dar şi să îi transforme multa suferinţă în bucurie redând viaţă fiului ei care murise şi pe care l-a înviat din morţi”, a spus Preafericirea Sa în omilia rostită cu prilejul Sfintei Liturghii oficiate duminică în Catedrala Patriarhală.

Alături de Părintele Patriarh a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Hristos alină durerea şi întristarea

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a insistat asupra iubirii milostive pe care Mântuitorul Iisus Hristos o arată faţă de noi oameni pentru că „suferă cu cei ce suferă şi aduce alinare celor care sunt copleşţi de întristare”.

Pentru că Hristos Domnul „cunoaşte suferinţa fiecărei familii şi înţelege cât de mare este necazul celui care vede moartea în familia sa”, El a mers în Nain şi „a spus femeii îndurerate Nu mai plânge pentru că ştia care este limita suportabilităţii durerii”.

„Ştia că acolo, în faţa porţilor Cetăţii Nain, durerea mamei era atât de copleşitoare încât nu mai putea să suporte. Acest cuvânt Nu mai plânge era o încurajare, dar şi o prevestire a unei schimbări neaşteptate pentru că îndată S-a întors spre fiul ei mort şi i-a spus Tinere ţie îţi zic scoală-te şi l-a înviat din morţi”, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că prin această atitudine milostivă şi iubitoare, Mântuitorul Iisus Hristos „ne învaţă ca atunci când auzim că cineva se află în stare de întristare şi durere pentru că a murit cineva drag din familie, noi nu trebuie să aşteptăm să fim invitaţi, ci trebuie să mergem să consolăm, să mângâiem, să fim prezenţi cu iubirea noastră smerită şi milostivă alături de cei care sunt greu încercaţi”.

Trupul morţilor trebuie îngrijit cu respect

Un alt aspect semnalat de Părintele Patriarh a făcut referire la gestul înfăptuit de Mântuitorul înainte să readucă la viaţă pe tânăr, şi anume atingerea de sicriu, gest care nu era des întâlnit în tradiţia iudaică.

„Când se atinge de sicriu şi transmite viaţă celui mort, El ne învaţă să cinstim pe cei care au trecut la Domnul şi să ne rugăm ca ei să se întâlnească cu noi la învierea cea de obşte”, a spus Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a prezentat respectul pe care creştinii îl au faţă de trupul omului decedat, deoarece trupul este chemat la înviere şi viaţă veşnică.

„Locul unde în Antichitatea păgână se aflau morţii se numea necropolă, iar creştinii au schimbat numele din necropolă în cimitir, care înseamnă locul unde se odihnesc cei adormiţi în Domnul în aşteptarea Învierii celei de obşte la sfârşitul veacurilor”, a spus Părintele Patriarh.

În acest sens a vorbit şi despre denumirea pe care creştinii au dat-o cutiei de lemn în care sunt depuse osemintele celui decedat.

„Cutia de lemn sau, mai târziu, de piatră în care era depus trupul în Antichitate se numea sarcofag sau mâncătorul de carne. Creştinii nu i-au mai spus sarcofag, ci sicriu, adică o cutie în care se păstrează lucruri de mare preţ”, a spus Preafericirea Sa.

Tinerii trebuie să crească în iubirea familiei

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că toţi pe care i-a înviat Hristos în timpul activităţii pământeşti au fost tineri pentru că „a vrut să arate că tinerii sunt chemaţi la viaţă şi că moartea unui tânăr nu este un lucru firesc”.

„Mântuitorul Iisus Hristos redă viaţa tinerilor pentru că ei au fost făcuţi să iubească pe părinţii lor şi să fie iubiţi de părinţii lor, să iubească pe fraţii şi surorile lor şi să fie o bucurie pentru familie, comunitate, ţară”, a spus Preafericirea Sa.

Să mergeţi la vot ca să nu fie prea târziu

De asemenea, în cadrul omiliei sale, dar şi la finalul Sfintei Liturghii Părintele Patriarh a reamintit românilor despre necesitatea participării la Referendum.

„Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare, să arătaţi libertatea şi dreptul acesta, să primiţi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată lucrarea cea bună. Să trăiţi întru mulţi ani”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, a tras un semnal de alarmă şi a spus: „Cei care nu aţi fost până acum la vot vă rugăm să mergeţi ca să nu fie prea târziu”.

Biserica Ortodoxă se află în Duminica a 20-a după Rusalii, numită şi a Învierii Fiului Văduvei din Nain.

Vă invităm să vizionaţi Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente