Patriarhul Antiohiei: Este timpul ca războaiele să înceteze și toți oamenii să se bucure în pace

Patriarhul Antiohiei

Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient şi-a exprimat nădejdea că anul 2018 se va afla sub auspiciile păcii. „Este timpul ca războaiele să înceteze și toți oamenii să se bucure întru pace”, a spus Preafericirea Sa în contextul intrării în anul nou.

El a atras atenţia că „nimeni nu a fost martor la o perioadă așa de neagră ca cea de acum, plină de ură, violență și terorism” şi a evidenţiat că „ne rugăm ca să se găsească o cale de împăcare și astfel pacea să răsune mai puternic  în inimile tuturor, mai presus de orice formă de război, de violență, de ură sau de terorism”.

În cuvântul rostit, Preafericitul Părinte Ioan a insistat asupra stării conflictuale care există în Siria, Liban, Palestina, Irak etc şi a numit această zonă drept „Orientul rănit”.

„Crucea Orientului”, a spus el în dimineaţa din prima zi a anului nou, „este o continuare a Crucii lui Hristos și sângele vărsat în Orient, incluzând aici și faptul că mulți fii duhovnicești au migrat de aici, este ca o suliță ce străpunge coasta lui Hristos în zilele noastre”.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum în prima zi a anului 2018 în catedrala Sfânta Fecioară Maria din Damasc.

Traducere: Pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii ortodoxe române din Siria.


Cuvântul Preafericitului Părinte Ioan al X-lea Yazigi, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, cu ocazia anului nou 2018.

„Slava Sa este prezentă acolo unde cineva vede în aproapele său Paradisul, iar iubirea față de Creatorul cerurilor este prezentă prin iubirea pe care o avem față de aproapele.”

Iubiți frați,

Cu binecuvântările primite de la Pruncul ce S-a născut în iesle vă transmitem vouă tuturor și lumii întregi îmbrățișarea iubirii. Și din Betleem Pruncul Iisus a umplut lumea cu dragostea Sa.

La început de An Nou suntem chemați să ne aducem aminte că pruncul Iisus este acel Copil minunat care a cucerit lumea prin dragostea Sa.

Suntem chemați acum să ne aducem aminte de mesajul divin pe care îngerii l-au adus la urechile păstorilor: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!

Slava lui Dumnezeu se reflectă în lume prin pace pe pământ, prin pace și bucurie – bucuria care umple inimile oamenilor.

Slava lui Dumnezeu se coboară pe pământ atunci când sufletele sunt aprinse de dragoste frățească și când pacea domnește printre oameni.

Slava Sa este prezentă acolo unde cineva vede în aproapele său Paradisul, iar iubirea față de Creatorul cerurilor este prezentă prin iubirea pe care o avem față de aproapele.

Suntem la începutul unui nou an și ne rugăm ca Dumnezeu să aducă cele bune peste fii Săi din Orientul rănit, ce trece prin suferință cu nădejdea că această suferință se va încheia înainte de venirea Învierii.

Crucea Orientului este o continuare a Crucii lui Hristos și sângele vărsat în Orient, incluzând aici și faptul că mulți fii duhovnicești au migrat de aici, este ca o suliță ce străpunge coasta lui Hristos în zilele noastre.

Slava Orientului creștin își are rădăcinile în slava pe care o dau martirii creștini ce pătimesc pentru Hristos și este o mărturie de viață, de dragoste și de credință puternică și statornică pe acest pământ.

Suntem la începutul unui nou an și inimile și rugăciunile noastre sunt toate îndreptate spre nădejdea că ca veni pacea și unitatea peste întreaga Sirie.

Ne rugăm ca să se găsească o cale de împăcare și astfel pacea să răsune mai puternic  în inimile tuturor, mai presus de orice formă de război, de violență, de ură sau de terorism.

Căci este timpul ca războaiele să înceteze și toți oamenii să se bucure întru pace.

Este timpul ca embargoul economic să fie ridicat pentru ca oamenii nevinovați să-și poată procura cele necesare traiului de zi cu zi.

Nimeni dintre noi până acum nu a fost martor la o perioadă așa de neagră ca cea de acum, plină de ură, violență și terorism.

Răpirea celor doi mitropoliți de Alep, Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, și faptul că nu avem știri despre soarta lor este o pată neagră în istoria noastră.

Ne rugăm de aici din Damasc pentru Liban și pentru stabilitate în această țară.

Ne rugăm pentru ca pacea să revină  în Siria și astfel cetățenii săi să trăiască în armonie indiferent de etnia, religia sau pătura socială din care provin.

Ne rugăm ca Dumnezeu să aducă pacea în întregul Orient.

Ne rugăm pentru Palestina și pentru cetățenii ei ce au pătimit pentru pământul lor sfințindu-l prin pătimirea lor.

Ne rugăm pentru Orașul Sfânt (Ierusalim) și pentru ca acesta să rămână un oraș al rugăciunii comune și să nu fie folosit pentru interese meschine. Ierusalimul este locul unde Dumnezeu își revarsă mila sa peste totși credincioșii indiferent de religie.

Ne rugăm pentru Irak și Egipt și pentru toţi cei ce suferă în Orient.

Credincioșilor noștri antiohieni atât din Orient, cât și din diaspora, le transmitem pacea noastră întru Hristos Iisus și binecuvântarea apostolică a Bisericii Antiohiei întemeiată de Sfinții Apostoli Petru și Pavel; și un salut din inimă către inimă.

Fie ca Dumnezeu să vindece durerile din inimile voastre și să aducă peste fiecare binecuvântarea harului Duhului Sfânt.

Pruncul Iisus să aducă în sufletele noastre pacea îngerilor și bucuria păstorilor.

Că Lui I se cuvin slava și lauda în vecii vecilor. Amin.

Sursa: Patriarhia Antiohiei

Comentarii Facebook


Știri recente