Patriarhul Antiohiei: Bisericile din Siria sunt restaurate în pofida războiului

Într-un interviu oferit agenției de știri Ria Novosti, Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, vorbește despre situația actuală din Siria și despre restaurarea locașurilor de cult din țară.

El subliniază faptul că atât actele teroriste cât și războiul din Siria nu au legături „cu nicio religie concretă sau cu un popor anume”. În Siria „sunt distruse atât biserici cât și moschei. Mor creștini și musulmani”.

Potrivit Patriarhului Antiohiei, în ultimii trei ani au fost restaurate trei biserici ortodoxe, iar în prezent „se află în restaurare o veche mănăstire din satul Maaloula”. Este vorba despre Mănăstirea Sfinților Serghie și Vah (Mar Bacchus Sarkis) care se află la nord-est de Damasc, într-o zonă în care până astăzi se vorbește aramaică, limba vorbită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Imagine din interiorul bisericii Mănăstirii Mar Bacchus Sarkis din satul Maloula, de la nord-est de Damasc(Khaled al-Hariri/ Reuters)

Întrebat de jurnalistul Anton Skripunov ce părere are despre starea Siriei de după război, PF Ioan X își exprimă speranța „că Siria va fi mai bună decât înainte de război. Vedem că creștinii se întorc la casele lor din Homs și Aleppo. Ei reabilitează infrastructura și tot ce este legat de o viață pașnică. Nădăjduim că acest lucru va continua și pe viitor”.

În interviu, Patriarhul Antiohiei face referire la vizita sa în Moscova din luna decembrie 2017, când a avut ocazia să discute problemele Bisericii Ortodoxe Antiohiene cu Patriarhul Kirill al Moscovei și cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin. „Partea rusă ne-a asigurat că va continua să ne ajute să construim pacea și stabilitatea în țara noastră cu ajutorul acțiunilor umanitare.”

Patriarhul Antiohiei își exprimă recunoștința pentru sprijinul venit din partea poporului rus și adaugă faptul că „vine ajutor consistent și din alte țări”.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români în luna ianuarie 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a confirmat implicarea Bisericii Ortodoxe Române la restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Siria.

‘Cei mai mulți oameni persecutați pentru credință sunt creștinii, în special în țările musulmane’, pentru care ‘trebuie să arătăm solidaritate prin rugăciune și prin diferite forme concrete de ajutorare’, a spus Părintele Patriarh în data de 17 ianuarie, adăugând că ‘restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Siria reprezintă o prioritate în următorii ani’.

Comentarii Facebook


Știri recente