Patriarhul Alexandriei la Moscova: Biserica Rusiei a fost încununată cu o mulțime de martiri, avându-l ca începător pe Sfântul Patriarh Tihon

MOSCOVA, 02.12.2017 – Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei, a deschis sâmbătă după-amiază seria de cuvântări ale Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale în cadrul sesiunii solemne a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul alexandrin și-a mărturisit bucuria nemărginită de a participa la jubileul de 100 de ani de la restabilirea Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii.

„Am venit, Sanctitatea Voastră și Sfințiți Frați, la invitația voastră, împreună cu Întâistătătorii celorlalți de Biserici Ortodoxe și însoțitorii lor, pentru a-L cânta și slăvi pe Dumnezeu cel în Treime închinat cu o singură gură și o inimă, pentru bunăstarea și progresul în credință a Bisericii surori a Rusiei. Această adunare transmite un mesaj de unitate al Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică și mărturisește că bucuria unei Bisericii este și bucuria celeilalte”, a subliniat Patriarhul Teodor în mesajul său.

El a făcut referire la istoria Bisericii Ruse care „a trecut ca aurul prin topitoare” fiind încercată cu multe necazuri, ajungând până în ziua de astăzi când celebrează „marele eveniment al restabilirii patriarhiei în secolul 20”.

„Lupta Bisericii Ruse pentru restaurarea instituției patriarhale și unirea sub ocrotirea patriarhului a poporului rus divizat a început din primele zile ale revoluției bolșevice”, a punctat patriarhul Alexandriei. „Demnitatea patriarhală a fost restabilită în ultimul moment, cu puțin înainte ca bolșevicii să pună stăpânire peste Moscova. În data de 15 august 1917, s-a întrunit Marele Sinod Panrus sub președinția Mitropolitului Vladimir al Kievului”, a reamintit patriarhul Teodor.

După ce a făcut referire la jerfa Patriarhului Tihon, Preafericitul Părinte Teodor a menționat că „restaurarea demnității patriarhale în timpul noului regim va fi fost garanția sigură a renașterii poporului rus și a păstrării credinței sale”.

„Biserica Rusiei a fost încununată cu o mulțime de martiri, avându-l ca începător al martiriului pe Sfântul Patriarh Tihon. Niciodată nu a întrerupt legătura cu poporul, ci a rămas alături de el și a mers împreună cu el prin nenumărate încercări”, a spus Patriarhul Teodor, adăugând faptul că „poporul îl asculta pe Patriarh și Biserica” în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Patriarhul Alexandriei a amintit de Patriarhii Tihon și Serghie, care au condus Biserica Rusă la liman lin și au întărit cinstea și vrednicia patriarhală. Continuatori ai eforturilor acestora au fost numiți Patriarhii Alexie I, Pimen, Alexie II, dar și actualul Patriarh al Moscovei Kirill.

Prima cuvântare primațială a fost încheiată cu o rugăciune adresată Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, fondatorul Bisericii Alexandriei, „ca Biserica soră a Rusiei să celebreze multe astfel de jubilee istorice, întărind și evanghelizând sfințitul și credinciosul popor al lui Dumnezeu din Rusia, spre mântuirea sa și veșnica slăvire a numelui lui Dumnezeu celui în Treime închinat”.

La final, Patriarhul Alexandriei i-a oferit Patriarhului Moscovei un omofor aparținând Sfântului Meletie Pigas, unul dintre ierarhii care au hotărât stabilirea Patriarhiei Moscovei în cadrul unui sinod ținut la Constantinopol în anul 1593.

Foto credit: Robert Nicolae/ Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente