Patriarhul Alexandriei a efectuat o vizită oficială în Biserica Ortodoxă a Poloniei

Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei, a efectuat o vizită oficială, în perioada 19-24 septembrie 2018, în Biserica Ortodoxă a Poloniei.

Preafericirea Sa a fost primit miercuri, 19 septembrie, de o delegaţie a Bisericii Poloniei pe aeroportul din Varşovia.

Apoi, cele două delegaţii s-au deplasat la Catedrala Sfânta Maria Magdalena unde au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii.

Mitropolitul Sava a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Teodor şi i-a oferit o icoană reprezentând pe Sfânta Maria Magdalena, ocrotitoarea lăcaşului de cult.

La rândul său, Preafericitul Părinte Teodor a mulţumit Preafericitului Părinte Sava pentru primirea frăţească.

După cuvintele rostite, Patriarhului Alexandriei i-a fost înmânat premiul „Mâinele Milosteniei 2018” din partea Centrului de Caritate Eleos al Bisericii Poloniei pentru contribuţia sa la dezvoltarea misiunii ortodoxe în Africa.

Apoi, Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Alexandriei a vizitat Centrul cultural Ortodox, capela „Sf. Chiril şi Metodie”, precum şi Muzeul Ortodox al Mitropoliei Varşoviei.

În data de 20 septembrie, Preafericirea Sa a vizitat mai multe parohii din capitala Poloniei. În cursul serii, Patriarhul Alexandriei şi Mitropolitul Varşoviei au vizitat Mănăstirea Sf. Marta şi Maria de pe muntele Grabarka.

A doua zi, cei doi Conducători de Biserici Autocefale au concelebrat Liturghia în Biserica Nașterea Maicii Domnului din Bielsko Podlaski.

La finalul slujbei, cei doi Întâistătători au semnat o declarație comună în care fac apel la „toți cei de care depinde eliminarea neînțelegerilor bisericești referitoare la obținerea autocefaliei de către Biserica Ucrainei să facă tot ceea ce le este în putere să preîntâmpine conflictul legat de această problemă pentru prevalarea ordinii bisericești pe teritoriul ucrainean”.

Sâmbătă, Preafericitul Părinte Teodor şi Preafericitul Părinte Sava au slujit în Catedrala Sf. Nicolae din Białystok, informează Biserica Ortodoxă a Poloniei.

În omilia de la slujbă, Patriarhul Alexandriei a vorbit despre legăturile frăţeşti dintre cele două Biserici, dar şi despre Sfântul Gabriel de Białystok, ale cărui sfinte moaşte se află în catedrala unde cei doi ierarhi au slujit Sfânta Liturghie.

De asemenea, după Liturghie a avut loc o procesiune cu moaştele sfântului în jurul lăcaşului de cult.

În cursul aceleiaşi zile, Patriarhul Alexandriei s-a întâlnit cu Înaltpreasfinţitul Părinte Jakubow, Arhiepiscop de Białystok şi Gdańsk.

Duminică, 23 septembrie, Preafericitul Părinte Teodor a oficiat împreună cu Preafericitul Părinte Sava Sfânta Liturghie în Catedrala din Lublin.

Alături de cei doi Întâistătători au coliturghisit: Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chelm şi Arhiepiscopul Sava de Nouvias.

Cu acest prilej, Patriarhul Alexandriei a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Abel o icoană reprezentând pe Sfântul Chiril Lucaris.

Tot în ziua  de 23 septembrie, cei doi Întâistătători au avut o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, aflat în Polonia în vizită de lucru, anunţă Mospat.

Ei au discutat mai multe aspecte care privesc relaţiile interbisericeşti.

În ultima zi a vizitei, luni, 24 septembrie, Patriarhul Alexandriei şi Preafericitul Părinte Sava au fost primiţi de secretarul de stat al Cancelariei Preşedintelui Republicii Polone, Adam Kwiatkowski. Întâlnirea a vut loc la Palatul Prezidenţial.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Poloniei

Comentarii Facebook


Știri recente