Patriarhia Ecumenică instituie sărbătoarea Soborul Sfinților Militari

Soborul Sfinților Militari

Sinodul Patriarhiei Ecumenice a decis în ultima ședință de lucru din 14 februarie 2019, instituirea sărbătorii „Soborul Sfinților Militari”.

Așadar, Sfinții Mucenici Gheorghe, Purtătorul de biruință, Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Mina,  Artemie, Victor, Mercurie și toți ceilalți sfinți care au slujit în armată în timpul vieții vor avea o zi comună de prăznuire.

8 iulie va fi ziua de cinstire a „Soborului Sfinților Militari”.

Propunerea aprobată de Sinodul Bisericii Constantinopolului aparține Mitropolitului Chiril de Rodos, informează Patriarhia Ecumenică printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica.

Un sfânt militar care a mărturisit în regiunea istorică Dobrogea, în cetatea Durostorum (astăzi Silistra, Bulgaria) este mucenicul Iuliu Veteranul serbat de Biserica Ortodoxă Română în data de 27 mai.

După 20 ani de slujire în armată, Sf. Iuliu a suferit martiriul prin decapitare pe 27 mai 298 pentru că a refuzat să aducă jertfe idolilor.

Totodată, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care a fost ofițer în garda împăratului roman Dioclețian, este unul dintre cei mai iubiți sfinți în țara noastră. Peste 900.000 români îl au ca ocrotitor spiritual.

Foto credit: epic Pew

Comentarii Facebook


Știri recente