Patriarhia Bulgariei cere reintroducerea Religiei în școli

Agenția de presă Sofia oferă informații detaliate despre procesiunea organizată de Biserica Ortodoxă Bulgară în vederea introducerii Religiei ca disciplină obligatorie de studiu. Patriarhul bulgar Maxim a fost cel care a condus procesiunea. Punctul culminant al acesteia s-a consumat la final, atunci când atât Patriarhul Maxim, cât și episcopii care îl însoțeau s-au rugat împreună pentru copiii din Bulgaria și pentru ca aceștia să beneficieze de posibilitatea de a studia Religia în școală. Serviciul liturgic s-a desfășurat în Catedrala închinată Sfântului Alexandru Nevsky, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Duminică.

Inițiativa Bisericii Ortodoxe Bulgare a avut la bază dorința de a dezvolta sistemul valorilor morale, precum și de a intensifica viața spirituală a tineretului. Pe bannerele purtate în cadrul procesiunii au fost notate mesaje care amintesc de trista perioadă comunistă a Bulgariei. Religia a fost exclusă dintre disciplinele predate în școli după lovitura de stat petrecută pe data de 9 septembrie 1944, în urma căreia comunismul a început să devină principala putere. Drept urmare, Biserica Ortodoxă a depus o petiție în favoarea reintroducerii religiei ca disciplină de studiu la Ministerul Educației, precum și la Parlament. Se dorește în acest moment ca religia să fie predată din prima clasă și până în ultimul an de liceu. Cu toate acestea, elevii care aparțin altor religii nu vor fi obligați să studieze Ortodoxia. Proiectul include o focalizare și asupra Catolicismului sau Islamului acolo unde comunitățile sunt preponderent formate din reprezentanți ai acestor religii. De asemenea, elevii care nu doresc să studieze religia pot opta pentru un curs special de morală. În momentul de față, religia este oferită doar ca un simplu curs opțional în anumite școli din Bulgaria.

Șanse reduse de reușită

Serghei Ignatov, ministrul educației, a fost destul de sceptic în privința posibilității reintroducerii Religiei ca disciplină obligatorie. El a declarat că „religia nu poate fi predată într-un mod academic, dar poate fi încurajată ca valoare esențială de fiecare familie în parte”. Cu toate acestea, Serghei Ignatov a precizat că va înainta Consiliului de Miniștri propunerea Bisericii Ortodoxe Bulgare. Ignatov a mai declarat că o eventuală schimbare a curriculumului este imposibilă în acest moment deoarece anul școlar a început deja, dar că propunerea de față va provoca oricum dezbateri aprinse care vor lua destul timp până când o hotărâre finală va fi adoptată.

Rusia: Restituirea bisericilor transformate în muzee

Cotidianul francez „La Croix” dezbate un subiect important: restituirea a peste 6.000 de lăcașuri de cult transformate în perioada comunistă în muzee de statul rus. Această hotărâre neașteptată a guvernului din Rusia a provocat o controversă aprinsă, deoarece Uniunea Muzeelor nu este dispusă să renunțe la un patrimoniu atât de bogat, într-un timp relativ scurt. Precizăm că numai Biserica Ortodoxă Rusă este îndreptățită să primească aproximativ 6.400 de biserici și mănăstiri care au în momentul actual statutul de muzee. Alexei Chkourko, unul dintre conducătorii Uniunii Muzeelor din Rusia, a declarat că speră în continuare ca legea privind această restituire să mai beneficieze de câteva amendamente. La prima dezbatere, textul legii a suferit modificări substanțiale, deoarece s-a hotărât ca Biserica Ortodoxă Rusă să primească înapoi nu doar clădirile aferente, ci și diverse obiecte de cult, icoane și manuscrise aflate în cadrul unor muzee importante. Chkourko a mai subliniat că atât Uniunea pe care o reprezintă, cât și Consiliul Internațional al Muzeelor au cerut ca aproximativ 15% din mănăstirile și bisericile care urmează a fi retrocedate Bisericii Ortodoxe Ruse să rămână sub conducerea lor, deoarece se află pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. El a precizat că ‘aceste locuri sunt foarte importante din punct de vedere cultural’. Un alt argument al Uniunii Muzeelor a fost acela că Biserica Ortodoxă Rusă nu va reuși să asigure condițiile necesare de conservare a icoanelor și frescelor din lăcașurile de cult retrocedate, din cauza permiterii utilizării lumânărilor și a incapacității de a păstra condițiile optime de temperatură și umiditate. O altă obiecție a fost legată de obiectele de cult care vor intra în patrimoniul Bisericii, deoarece publicul larg nu va mai avea posibilitatea de a le vedea cu ușurință. În momentul de față legea privind retrocedarea a peste 6.400 de lăcașuri de cult Bisericii Ortodoxe din Rusia se află încă la stadiul de dezbatere.

Dialog între Bisericile Ortodoxe și Biserica Romano-Catolică la Viena

Departamentul de știri al Bisericii Ortodoxe Ruse ne informează că a XII-a Sesiune a Comisiei mixte de dialog între Biserica Romano-Catolică și Bisericile Ortodoxe și-a început lucrările pe data de 22 septembrie. Comisia este prezidată de Mitropolitul de Pergam Ioan Zizioulas și Arhiepiscopul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Fiecare Biserică Ortodoxă este reprezentată de doi delegați. Cardinalul Christoph von Schonborn și Mitropolitul Ortodox Mihail al Vienei au fost cei care au rostit discursurile de deschidere. Prima zi a fost consacrată metodologiei de lucru privitoare la problema eventualei existențe a primatului papal în primul mileniu creștin. În seara zilei inaugurale, primarul Vienei a organizat o recepție specială pentru reprezentanții Bisericilor. Hotărârile celei de-a doua ședințe, petrecută pe 26 septembrie, nu au fost încă date publicității.

Comentarii Facebook


Știri recente