Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei s-a întrunit în perioada 3 – 5 octombrie 2017 la Mănăstirea Sfântul Ilie – Shouia din Liban în ședință ordinară. Întâlnirea a fost prezidată de PF Ioan al 10-lea Yazigi, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient.
Patriarhia Antiohiei a emis ulterior un comunicat în care a făcut publice temele abordate și hotărâri luate. Pe cele mai importante le prezentăm în continuare:
Ședința a început cu o rugăciune pentru ierarhii și credincioșii răpiți care aparțin de Patriarhia Antiohiei. Au fost amintiți în mod special mitropoliții de Alep – Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, răpiți acum mai bine de 4 ani.
A urmat apoi o slujbă de pomenire pentru mitropoliții ce au trecut recent la Domnul: Antonie Shadrawi (Mexic), Pavel Saliba (Australia) și episcopul Antonie Al-Khouri din eparhia Americii de Nord.
În timpul ședințe s-a stabilit ca Sfântul Sinod să aibă în componența sa noi ierarhi.
Au fost aleși cei care vor ocupa scaunele vacante după trecerea la Domnul a celor doi mitropoliți: Părintele Arhimandrit Vasile Qudseia a fost ales Mitropolit de Australia, Noua Zeelandă și Filipine; Preasfințitul Părinte Ignatie Samaan a fost ales Mitropolit de Mexic, Venezuela, America Centrală și Caraibe. Totodată, au fost aleși și doi episcopi vicari patriarhali: Arhimandriții Ioan Batash și Teodor Al-Ghandur.
În cadrul ședinței a fost prezentat apoi un sumar al vizitei recent încheiate a PF Ioan în Germania. S-a subliniat faptul că rolul Bisericii Antiohiei este acela de a oferi asistență religioasă tuturor fiilor duhovnicești indiferent de locul unde se află acum, dar mai ales rolul de încerca să întărească prezența creștinilor în Orient.
Mai departe, a fost convocată comisia pentru sfințenie și sfinți. Prin această comisie se dorește a fi aduse în atenția credincioșilor antiohieni cât mai multe exemple de sfinți ce au trăit în vremurile moderne și mai ales de sfinți ce au origini antiohiene spre a fi modele de sfințenie demne de urmat pentru credincioși.
În acest sens, anul 2018 în Patriarhia Antiohiei va fi Anul Sfinților Iosif Damaschinul (prăznuit în 10 iulie canonizat în 1993 de Patriarhia Antiohiei) și Porfirie din Kavsokalivia. Totodată, comisia va analiza toate propunerile în vederea canonizării unor noi sfinți în Patriarhia Antiohiei.
O altă temă discutată în timpul acestei întâlniri a fost Taina Cununiei și importanța ei în viața modernă. Cu privire la aceasta, s-au stabilit următoarele repere: Taina Căsătoriei se va oficia doar în biserică și după tipicul din cărțile de slujbă; se reamintesc perioadele când nu se oficiază Taina Căsătoriei în cursul anului bisericesc: zilele de post de peste an.
بيان صادر عن المجمع الأنطاكي المقدس
De asemenea, s-au luat mai multe hotărâri cu privire la instanțele bisericești și modul în care tratează diferite probleme ce privesc atât clericii cât și laicatul.
Totodată, au fost făcute câteva precizări în ce privește demisia episcopilor și procedurile ce vor fi urmate dacă unul din episcopi nu va mai putea să-și exercite funcția din cauză de boală sau bătrânețe.
Sinodul a analizat și situația din Orient:
- în ceea ce privește Siria s-a atras atenția că este nevoie cât mai repede de o încheiere a războiului pe cale pașnică spre a se restabili o viață normală pentru cetățenii Siriei și au fost salutate eforturile ce se fac de armata siriană și de celelalte forțe implicate, pentru eradicarea terorismului;
- a fost salutat, de asemenea, faptul că în Liban după mai mulți ani s-a ajuns la o stabilitate politică; se arată totuși că este nevoie de o implicare mai puternică a autorităților pentru a combate corupția și a oferi un trai decent tuturor cetățenilor;
- în ceea ce privește Irakul, Sfântul Sinodul salută lupta guvernului împotriva terorismului și atrage atenția că e nevoie de un stat puternic modern ce să asigure toate drepturile tuturor cetățenilor săi;
- Sinodul atrage atenția asupra abuzurilor ce se fac de autorități în ceea ce privește confiscarea terenurilor ce aparțin creștinilor palestinieni și semnalează nevoia de a le opri.
Traducere efectuată de Pr. Gheorghe Costea
Preotul comunităţii creştin-ortodoxe române din Siria
Foto credit: www.antiochpatriarchate.org