Pastorale Crăciun 2017 | IPS Varsanufie: Să ne străduim să fim bucuria celor de lângă noi

Să ne străduim în fiecare clipă să fim bucuria celor de lângă noi. Aproapele nostru să vadă și să înțeleagă din purtarea și dragostea noastră că atunci când Hristos Se naște în sufletul nostru nu mai poate încăpea egoismul, lipsa dragostei și răutatea îndeamnă IPS Varsanufie în cuvântul pastoral adresat cu prilejul Nașterii Domnului.

Să primim binecuvântarea dumnezeiască, împărtășind celor de lângă noi bucuria și lumina Nașterii Domnului. Să devenim cu adevărat mâini lucrătoare ale lui Dumnezeu în lume și astfel nici nouă nu ne va lipsi toată darea cea bună și tot darul desăvârșit, adaugă Părintele Arhiepiscop.

Pastorala Arhiepiscopului Râmnicului din acest an este intitulată Nașterea Domnului – bucuria cerească revărsată pe pământ.

Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei, a dragostei, a înnoirii și primenirii sufletești, pentru că Fiul lui Dumnezeu Se coboară la noi oamenii, spre a ne înnoi, a ne schimba duhovnicește, spre a ne transforma din oameni pământești în oameni cerești, înduhovniciți, plini de iubire dumnezeiască, explică IPS Varsanufie.

În continuare, Chiriarhul expune trei motive principale pentru care întruparea Mântuitorului reprezintă un prilej de bucurie:

  • Înomenirea Fiului lui Dumnezeu L-a descoperit oamenilor pe Acesta ca fiind Iubire: iubire nesfârșită ce se revarsă pururea asupra oamenilor;
  • Întruparea Domnului a deschis omului porțile Cerului, redându-i acestuia posibilitatea să se reîntoarcă în Casa Tatălui;
  • Nașterea Mântuitorului a făcut posibilă îndumnezeirea firii omenești, ca expresia cea mai înaltă a asemănării omului cu Dumnezeu.

În partea a doua a mesajului pastoral, ierarhul evidențiază faptul că datoria noastră este să trăim Nașterea Domnului ca bucurie personală, pentru că Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om pentru fiecare dintre noi, dar și să împărțim bucuria primită:

Taina cea mare a pogorârii lui Dumnezeu la noi ne învață să lepădăm cugetul egoist, să nu ne vedem doar pe noi înșine, ci să ne învăluim în iubirea dumnezeiască, jertfitoare şi responsabilă, cu care să-i copleșim pe cei de lângă noi. Datoria noastră de creștini este să vestim bucuria Nașterii Domnului și s-o așezăm pe aceasta și în inimile semenilor care au tot mai multă nevoie de iubire, de bucurie, de părtășie cu noi.

Nicio bucurie nu se poate compara cu bucuria de a renunța la tine în fața aproapelui, subliniază Înaltpreasfinția Sa.

Spre finalul pastoralei, Părintele Arhiepiscop amintește tematica omagială și comemorativă a anului 2018 în Patriarhia Română și specifică două comemorări în Eparhia Râmnicului: împlinirea a 150 de ani de la nașterea în Împărăția lui Dumnezeu a Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul acestei eparhii, și 600 de ani de când a trecut la cele veșnice binecredinciosul voievod Mircea cel Bătrân, ctitorul Mănăstirii Cozia și apărătorul Bisericii și Neamului său în vremuri de grele încercări.

Puteți lectura Pastorala integral aici.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente