2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918

Anul viitor în data de 1 decembrie vom aniversa 100 ani de la Unirea Principatelor Române: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. În acest sens, Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Hotărârea a fost luată în şedinţa Sfântului Sinod din 29 octombrie 2016.

Pentru a marca acest eveniment istoric, Biserica Ortodoxă Română va organiza anul viitor mai multe manifestări culturale şi religioase.

Printre acestea se află Concursul național cu tema Unirea: libertate și unitate. La competiţie sunt invitaţi să participe elevii din învățământul preuniversitar, iar festivitatea de premiere la nivel național va avea loc în data de 21 mai 2018, cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale. Mai multe detalii aici.

Tema omagială va fi tratată în primul semestru al anului 2018 şi va prezenta unitatea Bisericii în faţa persecuţiilor şi a ereziilor, precum şi în faţa curentelor filosofice şi ideologiilor politice. Un alt aspect care se va discuta în cadrul manifestărilor organizate la nivelul  Bisericii Ortodoxe Române (conferinţe, seminarii, etc.) va fi acela al contribuţiei Bisericii la promovarea conştiinţei naţionale a poporului român şi la făurirea statului român unitar modern.

În a doua parte a anului viitor, manifestările vor fi concentrate pe Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri prin evidenţierea slujitorilor Bisericii care au devenit promotori ai unirii românilor din anii 1600, 1859 şi 1918. De asemenea, va fi dezbătut sprijinul Bisericii acordat armatei române în Primul Război Mondial, precum şi consecinţele benefice ale unităţii naţionale asupra unităţii bisericeşti.

Făcând referire la momentul Marii Uniri, Patriarhul României a spus, în timpul Adunării festive consacrată împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918, organizată de Academia Română în anul 2013, că Omagiul de recunoștință adus memoriei tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și tuturor celor care au luptat pentru libertate, unitate și demnitate națională, trebuie să fie astăzi izvor de inspirație și înnoire pentru viața noastră ca români patrioți

Manifestări dedicate împlinirii a 100 ani de la Unirea din 1918 vor fi organizate şi de autorităţile române de stat şi locale.

Evenimentele vor fi identificate după o identitate vizuală proprie care va reprezenta Centenarul Marii Uniri de la 1918 și al Războiului pentru Întregirea Neamului. Identitatea vizuală a fost selectată în urma concursului de idei lansat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Comentarii Facebook


Știri recente