Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei – pe scurt

  1. Membrii Sfântului Sinod subliniază bogăția și frumusețea spirituală a perioadei liturgice în care ne aflăm. Ei reamintesc faptul că această călătorie duhovnicească spre sărbătoarea Învierii trebuie continuată „alături de Hristos Domnul – Marele Pelerin”.
    Ierarhii arată că Mântuitorul ne însoțește pe #CaleaPostului, „prin Tainele Bisericii, mai ales prin deasa Spovedanie și Împărtășanie” care trebuie făcute „cu o pregătire mai atentă și mai intensă”.
  2. Mesajul Pastoral amintește că Duminica Ortodoxiei „este o reală chemare de a cultiva identitatea noastră spirituală” și recomandă unirea mărturisirii dreptei credințe cu dreapta viețuire cotidiană.

    „Împărtășirea sau comunicarea credinței adevărate se realizează prin cuvânt, dar și prin lumina viețuirii omului în comuniune cu Hristos”, semnalează ierarhii români.

  3. În contextul acestei sărbători a cultului sfintelor icoane, când suntem chemați „să descoperim chipul lui Dumnezeu Cel veșnic întipărit în om”, membrii Sinodului trag un semnal de alarmă:

    „Bulversat de multiplele probleme și ispite, cărora nu mai reușește să le facă față, omul de azi nu mai găsește timp să cultive chipul lui Dumnezeu din el, spre a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu Cel Sfânt, adică la sfințenie”.

  4. Un aspect practic al acestei sărbători a Ortodoxiei și un semn văzut al iubirii față de semeni este colecta pentru Fondul Central Misionar. Acest fond susține proiectele pastorale, misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române.

Ierarhii reamintesc că 2020 a fost proclamat „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” și transmit îndemnul de a contribui la această colectă în special pentru a ajuta „lucrarea misionară a parohiilor izolate și îmbătrânite, tot mai numeroase în țara noastră”.

Vezi textul integral al Pastoralei la Duminica Ortodoxiei 2020!

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…