Parteneriat teologic româno-american

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a încheiat, ieri, 25 februarie 2013, un acord de colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir” din New York, Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie, părintele John Behr, decanul facultății ortodoxe americane, a susținut studenților teologi bucureșteni conferința cu tema „A deveni om”, după cum informează Ziarul Lumina.

Acordul de colaborare între cele două instituții de învățământ teologic a fost semnat de părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, și părintele John Behr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir” din New York. Acordul s-a realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cu ajutorul Înalt Preasfințitului Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi. Încheiat pe o perioadă de cinci ani cu posibilitatea prelungirii, acordul prevede schimb de studenți și de profesori între cele două facultăți, precum și înființarea unei case a studenților români în cadrul campusului universitar al Facultății „Sfântul Vladimir” din New York. „Acest parteneriat căruia i-am pus ieri o piatră de temelie prevede crearea unui cadru legal foarte generos, în care se prevăd schimburi de profesori și de studenți, organizarea de proiecte comune de cercetare teologică, precum și legături pe linie de cultură teologică între cele două biblioteci. Acest acord are și un punct specific interesant, a cărui inițiativă îi aparține părintelui decan John Behr, și anume crearea într-un timp apropiat în campusul universitar al facultății din America a unei case a studenților români”, a spus părintele decan Ștefan Buchiu.

Casă a studenților teologi români la New York

La propunerea părintelui decan John Bher, casa studenților români din campusul Facultății de Teologie „Sfântul Vladimir” din New York va purta numele părintelui Dumitru Stăniloae. „Ați vorbit despre lunga istorie a Facultății de Teologie Ortodoxă din New York pe care a avut-o cu teologi ca pr. Florovski, pr. Schmemann și pr Mayendorff, dar noi am privit, de asemenea, și spre Biserica Ortodoxă Română, care a adus o mărturie teologică înaltă. Bineînțeles, mă refer la pr. Dumitru Stăniloae, după care am dorit să numim casa românească de la Saint Vladimirâs Orthodox Theological Seminary. El este unul dintre cei mai proeminenți teologi ai secolului XX. Teologia Bisericii Ortodoxe Române manifestă un nivel ridicat de seriozitate și un punct de legătură cu gândirea occidentală, care sunt două paralele interesante. Aspiră la ceea ce și noi aspirăm. Ne dorim mulți ani de colaborare în multe proiecte. Suntem foarte mulțumiți de receptarea dumneavoastră a ideii unei case a studenților români. Aceasta va necesita destul de mult lucru pentru a fi înființată, dar când va fi realizată, va deveni o permanentă legătură între școlile noastre de teologie”, a spus părintele decan John Behr. Teologul american s-a întâlnit cu studenții bucureșteni în cadrul unei conferințe cu tema „A deveni om”, în care a arătat că omul nu devine cu adevărat om decât după ce se leapădă complet de viața sa și se unește cu Duhul lui Dumnezeu, Care devine în el adevărata „suflare de viață”.

Sprijinirea misiunii Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi

Acordul de colaborare între cele două facultăți ortodoxe, din America și România, a fost mijlocit de Înalt Preasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, pentru a atrage studenți teologi în Statele Unite care să cunoască realitatea de acolo și să devină în viitor preoți misionari și propovăduitori ai credinței ortodoxe în societate. „Sperăm ca înțelegerea de colaborare care a fost semnată să fie un folos pentru Arhiepiscopia noastră din cele două Americi, în recrutarea de preoți misionari pentru parohiile noastre. Vorbim de studenți, de absolvenți de teologie care pot continua studiile la Saint Vladimirâs Orthodox Theological Seminary, pot petrece un semestru sau mai mult acolo, sau chiar trei ani, cât durează un curs de masterat, iar dintre aceștia noi să-i selectăm pe cei potriviți, pe cei care au simț misionar, pe cei care ne pot ajuta în misiunea pe care o îndeplinim în Statele Unite ale Americii și Canada”, a spus IPS Mitropolit Nicolae.

Comentarii Facebook


Știri recente