Parteneriat şcolar european lansat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, găzduieste în perioada 26-31 octombrie 2016,  Proiectul Erasmus+ KA2 Genius And Mission in Education – GAME. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 52, notează site-ul oficial al Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Evenimentul de lansare al proiectului a avut loc joi, 27 octombrie 2016, în sala festivă a Liceului Ortodox și s-a bucurat de participarea cadrelor didactice de la instituțiile de învățământ partenere din patru țări europene: I.C. Montemurro din Gravina Bari (Italia),  IES de Infiesto din Asturias (Spania), Marupes din Vidusskola (Letonia) şi 2nd General Lyceum of Oreokastro din Thessaloniki (Grecia).

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a fost reprezentată la acest eveniment de părintele Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au participat: Alin Florin Novac-Iuhas, Inspector Școlar General, Florin Negruțiu, Inspector pentru disciplina Religie, Elisaveta Roșu, Inspector pentru disciplinele Istorie, Geografie, Științe socio-umane, și Elena Moțoc-Chivari, Inspector pentru proiecte educaționale.

După alocuțiunile rostite de oficialități, copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 52 au prezentat câteva dansuri populare românești și tradiționale din Italia, Letonia, Grecia și Spania.

Elevii claselor de liceu de la profilul teologic, reprezentați de Corul  Diacon Nicolae Firu, dirijat de părintele arhidiacon Ștefan Lakatos,  au interpretat o suită de cântece religioase, populare și patriotice.

În prima parte a zilei, oaspeții din străinătate au avut ocazia să asiste la diferite activități, desfășurate la Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 52.

După lansarea proiectului, în a doua parte a zilei, cadrele didactice de la instituțiile partenere din cele patru țări au asistat la activitățile desfășurate la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu de cadrele didactice și elevii de la învățământul primar tradițional și step by step.

Elevii clasei a I-a B au prezentat o piesă de teatru intitulată Timpul, în desfășurarea căreia au folosit păpuși confecționate de ei. De asemenea, cei prezenți la eveniment au putut admira în sala multimedia a Liceului Ortodox o expoziție cu produse ale activităților desfășurate pe parcursul anilor școlari.

Activitățile din cadrul Proiectului vor continua zilele următoare prin participarea cadrelor didactice partenere la un workshop, desfășurat la Liceul Ortodox. De asemenea, oaspeții vor vizita instituțiilor publice ale municipiului Oradea, precum și alte obiective culturale și turistice atât din Oradea, cât și din județul Bihor.

Prin toate aceste activități, se dorește înțelegerea statutului de cetățean european prin respectarea diferențelor culturale și cunoaşterea identității etnice naționale; o mai bună înțelegere a Europei de azi; promovarea inovației didactice în educația preșcolarului; crearea de oportunități pentru îmbunătățirea calității educației prin cooperare transnațională între instituții pentru formare profesională; realizare de material didactic și informație educațională; inițierea copiilor și a cadrelor didactice cu tehnici de lucru pe calculator și nu în ultimul rând învățarea limbilor străine la stadiul de conversație.

Extins pe o perioadă de doi ani, 2016-2018, proiectul promovează rolul educaţiei non-formale în completarea curriculumului preşcolar, influenţa  ei ca învăţare plăcută şi motivantă  în educarea şi dezvoltarea personalității copiilor, realizând o punte între cunoștințele predate şi punerea lor în practică, înlocuind stresul cu plăcerea de a cunoaşte şi de a te dezvolta.

Tipurile de educație non-formală desfăşurate în unitățile de învățământ sunt activități extradidactice: cursuri opţionale, ansambluri sportive și artistice, concursuri şi activități extrașcolare, precum: proiecte de ecologie şi formare civică, excursii, acțiuni social-culturale (la muzeu, la teatru, în biblioteci).

Comentarii Facebook


Știri recente