Parohiile Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, în sprijinul căminului de bătrâni din Suceava

Localnicii din parohiile Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc desfășoară de mai bine de un deceniu o activitate care vine în sprijinul persoanelor aflate în grija Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Prin implicarea reprezentanților Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, este recoltat fânul necesar fermelor de animale. În acest an, în jur de 100 de credincioși din parohii au participat la recoltatul fânului, informează „Ziarul Lumina”.

Venirea toamnei înseamnă pentru locuitorii de la munte, dar și pentru cei de la șes sau deal multă osteneală. Aceasta deoarece oamenii se pregătesc pentru venirea iernii și de aceea trebuie să-și asigure provizii. Truda la polog de dimineață până seară este încărcată de o atmosferă plăcută, iar timpul petrecut împreună cu ceilalți parcă stă în loc. Muntenii merg la coasă de obicei în număr cât mai mare, ajutându-se unii pe alții pentru a termina cât mai repede recoltatul fânului. La începutul lunii septembrie, în jur de 100 de credincioși din parohiile Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc s-au adunat pe Muntele Corlățeni pentru o faptă nobilă. Ei au cosit și au adunat fânul de pe câteva hectare de teren, care va ajunge la ferma Mănăstirii Groși din județul Suceava. „În anul 2003, a venit un credincios din zona Câmpulung Moldovenesc, care și-a exprimat dorința sa de a dona pentru căminul de bătrâni de la Suceava o anumită suprafață de teren pe Muntele Corlățeni. L-am consultat pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a acceptat acest act de donație. De atunci, terenul respectiv a rămas în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru folosul căminului de bătrâni. Fiind în această zonă, aproape de Protoieria Câmpulung Moldovenesc, de 11 ani organizăm în fiecare toamnă recoltatul fânului. Este un drum destul de anevoios de parcurs până acolo. Majoritatea celor care contribuie la această activitate fac drumul pe jos, iar alimentele și uneltele necesare trebuie duse în spinare”, a amintit pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Atmosferă de muncă și de relaxare

Anul acesta, recoltatul fânului s-a terminat într-un timp record. Astfel, s-a reușit ca în două zile fânul să fie cosit, strâns și transportat. Acest lucru s-a datorat faptului că parohiile care aparțin de Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc au trimis câte doi -trei cosași. „În prima zi au fost peste 60 de oameni cu coasă, iar în cea de-a doua zi au fost prezenți peste o sută de oameni pe un munte, lucru care nu s-a întâmplat în cei 11 ani de când avem grijă de acest teren. De asemenea, oamenii au avut ideea ingenioasă de a transporta fânul cu taful, un utilaj care, de regulă, transportă lemne. Fânul va ajunge anul acesta la Mănăstirea Groși de lângă Boroaia, unde Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților are o fermă de vite. Meritul organizării acestei frumoase activități este al parohiilor care trimit oameni la cosit și la strâns, dar și a celor două brigăzi silvice care întotdeauna ne ajută. Pe lângă faptul că se muncește, reprezentanții atâtor parohii, în afară de preoți, cântăreți, palimari și enoriași, vin în mod tradițional, de ani de zile. Pentru aceștia este o bucurie, iar acolo este o atmosferă și de muncă, dar și de relaxare”, ne-a relatat pr. protopop Aurel Goraș. Cu diferite prilejuri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a apreciat hărnicia locuitorilor din zona Câmpulungului, care, prin munca lor, au ajutat pe semenii Mântuitorului Hristos. Părintele Benone Greșanu, secretar al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, l-a însoțit și în acest an pe pr. protopop Aurel Goraș pe Muntele Corlățeni, unde un număr impresionant de buni credincioși și-au arătat dragostea lor față de cei în necaz. „În fiecare an, se urcă pe Muntele Corlățeni cu bucurie și cu răspundere. Cei care urcă sunt oameni ai muntelui, care știu să mânuiască atât hora, cât și coasa. Chipurile lor sunt arse de soare, spălate de ploaie, uscate de vânt și brăzdate de griji. Bunii noștri creștini se gândesc atât la familiile lor, cât și la acei oameni care au ajuns în căminele de bătrâni”, s-a exprimat pr. secretar Benone Greșanu. Activitatea de strângere a fânului pentru cei din căminul de bătrâni de la Suceava este unul din puținele gesturi pe care credincioșii din Eparhia Sucevei și Rădăuților le îndreaptă spre cei sărmani. Grija Înaltpreasfințitului Pimen, a preoților și a credincioșilor pe care îi păstorește este mereu îndreptată spre frații mai mici ai Mântuitorului.

Comentarii Facebook


Știri recente