Parohia Dobroteasa l-a comemorat pe Episcopul Nifon Niculescu la 100 de ani de la mutarea la Domnul

Parohia Dobroteasa din Capitală a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o serie de evenimente comemorative, la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Nifon Niculescu, fostul ierarh al Dunării de Jos.

Sâmbătă, la primul locul de veci la ierarhului, situat în Cimitirul Șerban Vodă – Bellu al Capitalei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba Parastasului în memoria episcopului.

I-au fost alături în slujire Părintele Florin Nectarie Busuioc, Protopopul Sectorului 3 al Bucureștilor, și preoții slujitori de la Parohia Dobroteasa.

Pomenire la primul loc de veci

„Deosebit de semnificativă este atenția pe are unii cercetători și istorici mai tineri ai Bisericii Ortodoxe Române o arată episcopului Nifon, acum, la mulți ani după trecerea sa către Domnul. Descoperirea mormântului său, apoi rescrierea sau completarea biografiei episcopului, numeroasele texte care au apărut atât în cotidianul Lumina al Patriarhiei Române, cât și în alte locuri, ne arată că faptele bune constituie mereu un izvor de inspirație, că Dumnezeu descoperă chiar după mulți ani acestea, prin oameni care iubesc Biserica”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de pomenire la primul loc de veci al ierarhului. Foto: Trinitas TV

„Odată cu descoperirea mormântului episcopului Nifon în acest cimitir, au mai fost identificate încă alte nouă morminte ale unor ierarhi care odihnesc aici.”

„Un mitropolit al Moldovei și Sucevei, un episcop al Râmnicului, un episcop al Buzăului, un episcop al Romanului, un episcop al Constanței, un episcop al Argeșului, un arhiereu-vicar al eparhiei Hușilor și un arhiereu vicar al Mitropoliei Ungrovalahiei. Toți aceștia așteaptă aici ziua cea mare a învierii și poate că unii dintre ei se vor întoarce, prin rânduiala lui Dumnezeu, în locurile pe care le-au slujit ca ierarhi. Aproape toți, în vremuri deosebit de grele”, a continuat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Știm, cu siguranță, că Dumnezeu nu uită să răsplătească orice faptă bună. Și nădăjduim că, în liturghia sa, din ceruri, episcopul Nifon nu va uita pe cei care îi cinstesc memoria, pe cei care aflându-se în locurile unde a slujit și el atunci, dovedesc râvna pe care a avut-o și el. Celor din Mitropolia de altădată Ungrovlahiei, a Episcopiei Dunării de Jos și a bisericilor unde a slujit, pe care le-a iubit și ajutat în timpul vieții sale. Veșnică să fie pomenirea lui!” a încheiat ierarhul.

Plăcile comemorative la primul loc de veci al Episcopului Nifon Niculescu din Cimitirul Bellu, București. Foto: Parohia Dobroteasa

Preasfințitul Părinte Timotei a resfințit crucea care a străjuit aproape un secol la căpătâiul ierarhului Dunării de Jos și a sfințit o placă comemorativă cu inscripția: „Osemintele Ierarhului Nifon al Dunării de Jos au fost strămutate în Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Anul 2021, luna septembrie, ziua 26”.

Conferință în contextul Anului omagial 2023

Parohia Dobroteasa a organizat duminică o conferință dedicată Episcopului Nifon Niculescu, la 100 de ani de la mutarea la cele veșnice. Foto: Parohia Dobroteasa

Evenimentele în memoria Episcopului Nifon au continuat cu o conferință desfășurată duminică în biserica Parohiei Dobroteasa și intitulată „O sută de ani de la mutarea la Domnul a Episcopului Nifon Niculescu (1860 – 1923), ierarh cu preocupări majore în domeniul muzicii bisericești”.

Evenimentul a fost moderat de Părintele Paroh Liviu Barbu și a inclus rugăciuni cântate și acompaniate la psalterion, sau kanonaki, instrument muzical răspândit în Bizanț, inclusiv în Țările Române, până în secolul al XIX-lea.

Părintele Profesor Florin Șerbănescu a susținut prelegerea „Mitropolitul Ghenadie Petrescu și chemarea la arhierie a viitorului episcop Nifon Niculescu”, Arhidiaconul Profesor Ioan Caraza a vorbit despre „Susținerea rugăciunii și a comuniunii prin cântarea bisericească”, iar dr. Ionuț – Daniel Barbu, membru al comunității Dobroteasa, a susținut prezentarea „Cartea de muzică bisericească a episcopului Nifon N. Ploieșteanu, un dar valoros pentru strana și corul lăcașelor de cult la începutul sec. XX”.

Biografia Episcopului Nifon Niculescu

S-a născut la București în 1 iulie 1860, fiind botezat cu numele Nicolae. S-a căsă­torit în 1881. Și-a pierdut soția la numai o zi după primirea harului preoției.

În 1895, a fost ales Arhi­ereu-vicar al Mitropoliei Ungro­vlahiei, cu titulatura „Ploieștea­nul”, după ce îmbrăcase haina călugăriei la Mănăstirea Cernica.

Între 1909 și 1921 a păstorit eparhia Dunării de Jos. S-a retras în 1922 pe motive de sănătate. Sfârșitul i-a fost grăbit de atentatul bolșevic cu bombă din Senatul României (8 decembrie 1920). În timpul monarhiei, ierarhii erau senatori de drept.

Înmormântarea episcopului, din 1 martie 1923, a avut o aură de funeralii naționale, pentru că Episcopul Nifon era  văzut ca o victimă întârziată a atentatului de la Senat.


Cercetările din Cimitirul Șerban Vodă – Bellu, care au dus la descoperirea mormântului ierarhului, au fost realizate de membri ai Parohiei Dobroteasa și s-au concretizat într-un volum apărut de curând la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

În 2021, după descoperirea osemintelor ierarhului, rămășițele sale pământești au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, ctitorită chiar de ierarh.

„Mormântul a fost găsit în anul comemorativ închinat celor adormiți, în 2021, luna iunie, și apoi, încet-încet, s-au organizat evenimentele care au avut loc la vremea respectivă în Arhiepiscopia Bucureștilor, la Biserica Albă de pe Calea Victoriei, și continuate la Galați, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos”, a explicat dr. Ionuț Daniel Barbu, cel care a descoperit primul loc de veci al ierarhului, de la Cimitirul Bellu.

Foto credit: Parohia Dobroteasa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente