Parohia Cuptoare în haine de sărbătoare

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuptoare, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Înălțarea Domnului”, iar mai apoi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, după cum ne-au transmis Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

Potrivit tradiției populare, chiriarhul a fost întâmpinat la hotarul satului cu flori pâine și sare de către copii și tineri înveșmântați în straie populare. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Nicolae Iliescu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, precum și toți cei care s-au implicat la buna desfășurare a vieții bisericești, au primit din partea Preasfințitului Lucian acte de cinstire. La slujbă au participat autorități județene și locale, precum și numeroși credincioși și credincioase, foarte mulți împărtășindu-se la momentul potrivit cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Lucian a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, la finalul cuvântului, ierarhul și-a exprimat sentimentele de bucurie prilejuite de slujirea arhierească din Parohia Cuptoare: „Ne-am bucurat să vedem din nou foarte mulți copii, tineri și credincioși care ne-au întâmpinat de dimineață și care au participat activ la Sfânta Liturghie. Totodată, am observat că foarte mulți fii și fiice ai acestui sat au venit, în prima duminică de toamnă, la sărbătoarea acestei parohii, la sărbătoarea bisericii lor, ca împreună cu noi să participe la înnoirea acestei biserici, ca împreună cu noi să participe la Sfânta Liturghie. Bunul Dumnezeu să răsplătească jertfa tuturor celor care astăzi au fost trup și suflet alături de noi și de Biserica lui Hristos din această parohie”.

În sat a existat o biserică veche de lemn amintită în secolul XVIII. Biserica actuală cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost zidită între anii 1812-1825. Este construită în stil baroc, din piatră, este acoperită cu țiglă, are bolta semicilindrică din cărămidă și iconostasul de zid. Reparații capitale au fost efectuate în anii 1866, 1936 și 1980. Biserica a fost pictată în anul 1826 de către un pictor necunoscut, în anul 1938 Petru Drăgilă a renovat pictura. Pictura actuală, în fresca, a fost realizată de către Maria Tudor între anii 1994-1995.

Comentarii Facebook


Știri recente