Parohia Brebeni I în haine de sărbătoare

Luni, 7 ianuarie, Preasfințitul Sebastian Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Brebeni I.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a istorisit viața Sfântului Ioan Botezătorul, insistând asupra a două aspecte importante. În primul rând, „Sfântul Ioan este un exemplu de învățător, mai cu seamă pentru noi, slujitorii Bisericii; un exemplu de învățător și de predicator curajos, care nu căuta la fața oamenilor și se adresa tuturor, indiferent de funcția și importanța lor trecătoare. Sfântul Ioan trecea dincolo de această interfață a oamenilor și pătrundea direct în sufletul lor. Pentru aceasta, ori de câte ori era nevoie, el înfingea pumnalul cuvântului său fără să țină cont de importanța celor pe care îi avea în față. De aceea, el este un exemplu pentru noi cei care, adeseori, în fața mai-marilor lumii ne intimidăm și ne complexăm, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor”.

Un al doilea aspect este acela al cinstirii și sărbătoririi sfinților: „Noi toți trebuie să fim iubitori ai Dumnezeului Celui viu și adevărat. Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe sfinții Lui, cinstindu-i cu mare cuviință. În ziua de azi unii înțeleg să-i cinstească pe sfinți doar cu mâncare, cu băutură și cu distracție până după miezul nopții. Așa îl prăznuiesc unii pe Sfântul Ioan, lucruri care nu au nimic în comun cu viața sa − de altfel mare pustnic și postitor. Vreți să-i cinstiți pe sfinții cărora le purtați numele? Veniți la biserică, la Sfânta Liturghie și vă rugați lor! Postiți o zi, două, și apoi împărtășiți-vă în ziua sfântului pe care-l aveți ocrotitor. Mergeți, după aceea, și vă bucurați și cu cei dragi, însă cu măsură, pentru că sfinții nu se îmbătau, nu se îmbuibau și nici nu dansau. Așa au ajuns în sinaxar, petrecând viață curată și aleasă. Numai așa putem să-i cinstim. Mâncând, bând și distrându-ne, noi nu-i cinstim pe sfinți, ci ne necinstim pe noi înșine”.

Misiunea pe care a avut-o Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. ‘Mijlocitor al legii’ și ‘propovăduitor al pocăinței’, ‘sfeșnic și înger’, Sfântul Ioan Botezătorul este proorocul care închide cartea Vechiului Testament și o deschide pe cea a Noului Testament. Cel mai mare născut din femeie, simbolul martirilor și al misionarilor, rămâne în tradiția Bisericii ca Mergătorul-înainte al lui Hristos, cel care Îl prezintă lumii pe Mielul lui Dumnezeu, Răscumpărătorul păcatelor omenirii.

Comentarii Facebook


Știri recente